Руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 се разби в Ставрополска област, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от руската служба на BBC.

Според ведомството инцидентът е станал при връщане на летището "след изпълнение на бойна задача".

Според първоначалната информация, целият екипаж се е спасил, катапултирайки. Един от членовете на екипажа е загинал, а издирването на четвъртия пилот продължава, съобщи по-късно областният управител Владимир Владимиров.

Предварителната причина за инцидента е техническа неизправност, съобщи Министерството на отбраната.

Главното разузнавателно управление на Украйна уточни, че самолетът е "свален на разстояние около 300 километра от Украйна със същите средства, с които по-рано беше поразен руският самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50".

В сутрешната си сводка обаче Генералният щаб на ВСУ съобщава, че свалянето на бомбардировача е дело на украинските военновъздушните сили.

"За първи път зенитни ракетни подразделения на ВВС във взаимодействие с Главното разузнавателно управление на Министерство на отбраната" на Украйна унищожиха един стратегически бомбардировач Ту-22М3 - носител на крилати ракети Х-22, с които руските терористи ударяха мирни украински градове. При днешната атака за първи път бяха унищожени две такива ракети."

Сводката завършва с призива, че Украйна се нуждае от повече средства и повече ракети, за да защити по-добре от руски тероризъм фронтовите.

Ракета удари пететажен блок в Днепър

Ракета удари пететажен блок в Днепър

8 души са загинали, но под развалините може да има още хора