"Според актуализираните данни ранените са 41. Сред тях има четири деца, като най-малкото е на една година".

Това съобщи кметът на града Игор Терехов в канала си в Telegram.

По думите му в неделя Русия е използвала управляема авиационна бомба за удар по Харков, която е паднала върху жилищна сграда в Немишланския район на града.

В резултат на удара два входа са получили значителни щети, на последните четири етажа е възникнал пожар, а съседните къщи също са пострадали.

В неделя Харков бе подложен на мощни руски въздушни удари, при които бяха използвани коригируеми авиационни бомби (КАБ) с маса 500 и 1000 кг. Атаката предизвика разрушения в многоетажна жилищна сграда в Немишлянския район на града, като рани 28 души, сред които три деца. Вследствие на удара възникна пожар, който обхвана от 9-ия до 12-ия етаж на сградата, съобщава Би Би Си.

Спасителните екипи продължават работата си на място, като местните власти предупреждават, че броят на пострадалите може да нарасне. Кметът на града Игор Терехов и ръководителят на областната военна администрация Олег Синегубов информираха обществеността за мащаба на щетите.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди атаката и подчерта необходимостта от международна помощ за защита на Украйна от руската въздушна агресия. Той публикува снимки от разрушенията и подчерта, че атаката е насочена срещу обикновени жилищни райони. Украинските медии разпространиха видеокадри от инцидента, а според властите атаката е била извършена с коригируеми авиационни бомби.

Руските власти не са коментирали удара в Харков. Би Би Си не може да потвърди независимо данните на властите.

Зеленски иска още ПВО за борба с шахедите

Зеленски иска още ПВО за борба с шахедите

Той добави, че "ракетите никога не достигат"