Виктор Соболев, бивш генерал-лейтенант във въоръжените сили на Русия, който в момента е депутат от Комунистическата партия, призова за строги мерки срещу познатата руска частна военна компания "Вагнер", докато напрежението нараства поради нейната роля във войната в Украйна, пише "Политико"

Той нарече наемническата групировка "незаконна въоръжена формация" в изявление във вторник.

"Не е ясно къде е регистрирана ("Вагнер") и какво прави", заяви Соболев. Той предупреди, че обикновените войници, които отиват да се бият в нейните редици, могат да се изправят пред до 15 години затвор.

Москва прехвърли значителна част от битките около украинския град Бахмут на "Вагнер" през последните седмици. Олигархът Евгений Пригожин, основател на частната армия, обвини висши генерали в липса на доставки за неговите войски в поредица от ярки нападки срещу висшата командна структура.

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Пригожин: Русия лъже за ситуацията в Бахмут

Руските сили не се оттеглят тактически от някои позиции, а бягат, докато украинската армия заема тактически важни точки

В понеделник The Washington Post съобщи, че разкрити документи показват, че Пригожин може да е предложил да предостави информация за позициите на руската армия на Киев в замяна на отстъпление от Бахмут.

"Конфликтът между Пригожин и руското министерство на отбраната се влошава, изглежда", заяви Антон Герашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна.

Въпреки това, във видео, което явно е заснето в обхванатата от война Източна Украйна, трима мъже, идентифициращи се като бойци на "Вагнер", нападнаха Соболев, обвиняйки го в подкопаване на военните действия и заплашвайки, че ще го изнасилят на Червения площад.

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия
Обновена

Пригожин разкритикува и "щастливия дядо" начело на Русия

Лидерът на "Вагнер" за първи път завоалирано отправи упрек и към Путин