Хакери, подкрепяни от руското правителство, са откраднали строго секретни кибертайни през 2015 г. от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, след като неин служител качил информацията на домашния си компютър, съобщават американските вестници "Вашингтон поуст" и "Уолстрийт джърнал".

Цитирайки неназовани източници, изданията уточняват, че кражбата включва информация за проникване в чужди компютърни мрежи и защита срещу кибератаки и вероятно ще бъде разглеждана като едно от най-значителните нарушения на сигурността досега.

Допълва се, че служителят е работил в отдела на АНС за елитни хакери, преди да бъде уволнен през 2015 г.

От АНС са отказали да коментират, позовавайки се на политиката на агенцията "никога да не коментира проблеми с наши сътрудници или служители".

Ако информацията бъде потвърдена, хакерската атака би отбелязала последната от поредицата пробиви на класифицирани данни от секретната разузнавателна американска агенция, включително изтеклите през 2013 г. данни за класифицирани американски програми за подслушване и следене, което беше извършено от бившия служител на АНС Едуард Сноудън.

Друг служител на АНС, Харолд Мартин, очаква съдебен процес по обвинения, че е отнесъл класифицирана информация на АНС вкъщи. Мартин не бил замесен в новоразкрития случай.

Републиканският сенатор Бен Сас, който е член на сенатска Комисия за въоръжените сили, изтъкна, отговаряйки на информацията, че ако е вярна, подробностите са тревожни.

"АНС трябва да извади главата си от пясъка и да разреши проблема със служителите си", подчерта сенаторът и допълни: "Русия е очевиден противник в киберпространтсвото и ние не можем да си позволим тези самопричинени щети."

Напрежението е вече високо във Вашингтон заради американските твърдения за ръст на хакерските атаки от страна на руснаци срещу американски цели, включително хакването на избирателните комисии на различни щати и компютрите на Демократическата партия в опит да се повлияе на резултатите от президентските избори през миналата година в САЩ в полза на Доналд Тръмп.

Русия осъди възбраната на САЩ върху продукти на "Касперски"

Русия осъди възбраната на САЩ върху продукти на "Касперски"

Това предизвиквало "съжаление"

Позовавайки се на неназовани източници, двата американски вестника също така съобщават, че служителят на АНС е използвал антивирусен софтуер от базираната в Москва компания "Касперски Лаб", чиито продукти бяха забранени да се използват от американските правителствени мрежи през миналия месец заради подозрения, че руската компания помага на Кремъл да извършва шпионаж.

От "Касперски" категорично отрекоха тези твърдения.