Руски боен изтребител опасно близо е преминал до американски военен самолет през април, съобщи американски официален представител, описвайки го като нещо, което го няма и в игралните филми, съобщава СиЕнЕн.

Руският самолет е минал на около 30 метра от носа на разузнавателен самолет на американските ВВС над Охотско море между Русия и Япония, добави източникът от военното министерство.

Представителят поясни, че "изтребителят е поставил американския екипаж под заплаха", допълвайки, че е извършено „едно от най-опасните преминавания през десетилетията".

По думите му инцидентът е станал на 23 април, когато самолет RC-135U е провеждал рутинна мисия над Охотско море и е бил прихванат от руски изтребител Su-27 Flanker.

Изтребителят на Русия се е обърнал и е „показал стомаха си" на американския екипаж, за да видят, че е въоръжен с ракети, каза друг американски представител на американските военни.

Източникът поясни, че САЩ не са разкривали инцидента в публичното пространство, защото са избрали да се обърнат частно към руските официални лица.

През април американски източници обявиха, че руски боен самолет е преминал близо десет пъти на ниска височина до американския кораб „Доналд Кук" в Черно море.