Руски изтребител Су-35 прехвана самолет на полската гранична охрана L410 Turbolet над Черно море, съобщава "Киев индипендънт".

Инцидентът е станал около 13:20 часа местно време на 5 май, на около 60 километра източно от румънското въздушно пространство, уточняват от румънското министерство на отбраната.

От ведомството посочват, че полският самолет е изпълнявал рутинна патрулна мисия, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" в международното въздушно пространство над Черно море.

"Агресивните и опасни маневри, извършвани многократно от изтребителя на Руската федерация в близост до полския самолет, генерираха високо ниво на турбуленция и причиниха големи трудности при контрола на полския самолет", се отбелязва в изявлението.

В резултат на това два самолета от румънските и два от испанските военновъздушни сили за мисии за въздушна полиция са били поставени в готовност от Центъра за комбинирани въздушни операции на НАТО в Торехон, Испания.

Три руски самолета провокират небето над Полша

Три руски самолета провокират небето над Полша

Прехванати са от два нидерландски изтребителя F-35

"Въпреки че четирите самолета бяха в готовност да се намесят във всеки един момент, това не беше необходимо", допълват от румънското министерство на отбраната.

Те отбелязват, че полският екипаж е "действал хладнокръвно и професионално в ситуацията, безотговорно създадена от руския пилот", като е успял да се приземи безопасно на международното летище Когълничану в Румъния. Никой от членовете на екипажа на полския самолет не е пострадал.

"Агресивното поведение на военния самолет на Руската федерация срещу невъоръжен самолет, изпълняващ мисия на "Фронтекс" за наблюдение на миграционния риск в Черноморския басейн, е напълно неприемливо", категорични са от министерството и допълват, че този ​​инцидент е поредното доказателство за провокативния подход на Русия в Черно море.

Руското МО: Дронът е паднал сам без контакт с нашите изтребители
Обновена

Руското МО: Дронът е паднал сам без контакт с нашите изтребители

САЩ вече обвиниха Москва за сваляне на дрона

Съобщава се, че румънските власти са в контакт с полските си колеги и "Фронтекс" за по-нататъшно разследване на инцидента.

На 14 март руски изтребител свали американски дрон MQ-9 Reaper над международните води на Черно море.

Американски служител твърди, че руски Су-27 умишлено е летял пред дрона и "неколкократно"е изхвърлял гориво по пътя си, за да повреди задното витло на дрона. След това безпилотният апарат се разби в международни води.

През февруари пък над Полша бяха прехванати три руски военни самолета.