Коронавирусната епидемия в Китай е плодородна почва за теории на конспирация и дезинформация в интернет навсякъде, но в Русия те се разпространяват в праймтайм новинарски програми, пише БиБиСи.

Една от основните национални телевизии, "Първи канал", дори пусна редовен слот, посветен на коронавирусните теории на конспирацията в основната си вечерна програма - "Время". Стилът е двусмислен, изглежда, че развенчава теориите, оставяйки зрителите с впечатлението, че съдържат зрънце истина.

Една от по-странните идеи, излъчена от "Время", е, че присъствието на думата "корона", което означава корона както на латински, така и на руски език, в думата "коронавирус" намеква, че Доналд Тръмп по някакъв начин е замесен.

Китай: САЩ всяват страх за коронавируса

Китай: САЩ всяват страх за коронавируса

САЩ не са предоставили на Китай никаква съществена помощ

Явно това е така, защото той председателства конкурси за красота, раздавайки на победителките своите корони. Всъщност учените кръстиха вируса заради формата му, наподобяваща корона, но водещият на "Время" предупреждава да не се отхвърля идеята.

Следващото видео признава, че теорията за короната е "странна конструкция", но безкритично представя експерт, който казва, че китайският щам на коронавирус е създаден изкуствено и че зад него стоят американски разузнавателни агенции или американски фармацевтични компании.

Репортажът също така преразглежда стари твърдения на кремълски медии и служители, че САЩ управляват лаборатория в Грузия, където тестват биологично оръжие върху хора.

Китайски учени и фармацевтичен гигант от САЩ спорят за патент срещу коронавируси

Китайски учени и фармацевтичен гигант от САЩ спорят за патент срещу коронавируси

Търговската война се прехвърля върху лекарства - ценна технология, носеща печалби

Тогава кореспондентът на "Първи канал" цитира онлайн теории за конспирация, че новият щам на коронавирус засяга само азиатците и би могъл да бъде някакъв "етническо биологично оръжие".

Той признава, че има ясни доказателства, опровергаващи това, но добавя: "Дори експерти, които са предпазливи в своите оценки, казват, че нищо не може да бъде изключено."

Теории на конспирацията за коронавируса са присъствали сериозно в главното политическо токшоу на "Първи канал" - "Время Покажет", по-открито, отколкото в новинарските програми.

Предполагат, че различни западни играчи - фармацевтични компании, САЩ или нейните агенции - по някакъв начин участват в подпомагането на създаването или разпространението на вируса или поне в разпространението на паника за него.

Целта е да се каже - в случая с "Биг Фарма" - че се печели от създаването на ваксина срещу коронавируса или, в случая на САЩ, да се удари в китайската икономика, за да се отслаби геополитически конкурент.

Встрани от телевизионните екрани изглежда, че коронавирусната епидемия предизвиква сериозно безпокойство сред руските служители.

Страхът от вируса изглежда достига до върха. Руският всекидневник "Ведомости" съобщава, че Кремъл е въвел проверки на температурата за присъстващите на събития с президента Владимир Путин, което говорителят Дмитрий Песков определя като "предпазна мярка", пише БиБиСи.

Напуснете Китай, зове Великобритания британците

Напуснете Китай, зове Великобритания британците

Министерството на външните работи призова британските граждани да напуснат азиатската държава, ако е възможно