Някои руски офицери се опасяват, че пълномащабно нахлуване в Украйна ще бъде по-скъпо струващо и по-трудно осъществимо, отколкото си представят руският президент Владимир Путин и други лидери на Кремъл. Това става ясно от съобщения, прихванати от САЩ и разкрити пред Си Ен Ен от четирима души, запознати с разузнаването.

Трима от източниците посочват, че сред колебаещите се има служители от руското разузнаване и военни оперативни служители.

Длъжностните лица също роптаят, че плановете им са разкрити и оповестени публично от западните държави.

Няма доказателства, че тези служители се противопоставят на цялостния план или ще се разбунтуват срещу заповедите на Путин, уточняват двама от източниците. Трети, запознат с американското разузнаване, отбелязва, че Русия има професионална армия, от която се очаква ефективно да изпълнява заповедите на Путин.

Reuters: Русия има 70% готовност за нахлуване в Украйна

Reuters: Русия има 70% готовност за нахлуване в Украйна

Продължава предислоцирането на допълнителни тактически групи...

Все пак руските служители в отбраната смятат, че ще бъде трудно, посочва високопоставен европейски служител. От оценките, които виждаме, става ясно, че някои хора от руската отбрана действително не разбират какъв е планът на играта, анализира той.

Съгласно американски източници редица руски официални лица не са информирани за това как ще се осъществи нападението и в каква посока ще поеме то. Следователно не е ясно дали Путин ще реши да предприеме директна инвазия в Киев, или ще разпореди многостранна атака срещу различни части от украинската граница.

Източниците поясняват, че информацията на американското разузнаване какво ще бъде окончателното решение на Путин относно нападението все още са много ограничени, тъй като оперативните служители на по-ниското ниво в армията редовно са изолирани от Путин и най-висшите руски служители.

Нюланд: САЩ имат 18 сценария в случай на руска инвазия в Украйна

Нюланд: САЩ имат 18 сценария в случай на руска инвазия в Украйна

Кибератаката в Украйна е по "добрите стари руски методи на руското разузнаване за дестабилизиране на правителства"