Руски съдия отхвърли жалбата на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу задържането му преди процеса срещу него по обвинения в шпионаж, съобщава в. "Гардиън".

31-годишният Гершкович е първият американски журналист, арестуван в Русия по обвинения в шпионаж от края на Студената война насам и ако бъде признат за виновен, може да получи до 20 години затвор.

Руската служба за сигурност ФСБ го обвини в събиране на държавни тайни за руската армия в полза на американското разузнаване - твърдения, които бяха категорично отхвърлени като политически и неоснователни.

Изслушванията по делото срещу журналиста се провеждат при закрити врата поради естеството на обвиненията, но камерите бяха допуснати за кратко в съдебната зала преди началото на днешното изслушване. На него съдът трябваше да се произнесе само по отношение на решението за задържане на Гершкович в предварителния арест, а не по съществото на делото.

Руският посланик в САЩ: Време е да се намали броят на американските журналисти в Русия

Руският посланик в САЩ: Време е да се намали броят на американските журналисти в Русия

САЩ плашат Русия с ответни мерки, ако не бъде освободен репортерът Гершкович

Това беше първият път, когато външният свят видя истински кадри на Гершкович след ареста му в края на март. Журналистът стоеше зад стъклена преграда, известна като "аквариум", където често се държат обвиняеми по руски съдебни дела. Той изглеждаше спокоен и се усмихваше. След това репортерите бяха изведени от залата до произнасянето на съда.

Разпоредено е Гершкович да остане в предварителния арест до 29 май, като властите могат да удължат този период.

Той е държан в затвора Лефортово в Москва, който е бил управляван от КГБ през съветско време и където са били държани множество дисиденти и други високопоставени затворници.

Вчера американският посланик в Русия Лин Трейси посети Гершкович, като това беше първият път, в който американски дипломати получават достъп до него след задържането му.

"Блумбърг": Путин лично е одобрил ареста на Гершкович
Обновена

"Блумбърг": Путин лично е одобрил ареста на Гершкович

Засилване на влиянието на хардлайнерите

"Той е в добро здраве и остава силен. Повтаряме призива си за незабавното му освобождаване", заяви Трейси. Тя също присъства в съда днес, за да наблюдава производството.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Гершкович е бил заловен на местопрестъплението.

Арестът на журналиста предизвика недоволство от страна на западни лидери, включително президента на САЩ Джо Байдън, който призова Русия "да го освободи", и допълнително обтегна отношенията между САЩ и Русия, които вече са на най-ниското си ниво от десетилетия.

Десетки медийни организации също призоваха Русия незабавно да пусне на свобода Гершкович.