Бившата руска телевизионна журналистка Марина Овсяникова беше поставена под домашен арест за два месеца, съобщи агенция Интерфакс, цитираща съд в Москва. Тя бе обвинена в разпространение на фалшиви новини за руските въоръжени сили.

Овсяникова вече беше глобявана два пъти в отделни случаи за протест срещу войната в Украйна, включително за прекъсване на живо национален новинарски бюлетин през март с викове "Спрете войната!" и вдигна плакат, казващ на зрителите да не вярват на държавната пропаганда.

В последния случай тя е изправена пред до 10 години затвор, ако бъде призната за виновна в разпространение на информация за руската армия, която се различава от държавните сметки.

Той е свързан с протест през юли, когато тя застана на речен насип срещу Кремъл и издигна плакат, наричащ президента Владимир Путин убиец, а войниците му фашисти. "Колко още деца трябва да умрат, преди да спреш?" гласеше плакатът.

Русия прие нов закон срещу дискредитирането на въоръжените сили на 4 март, осем дни след нахлуването в Украйна в това, което тя нарича "специална военна операция".

Интерфакс съобщи, че Басманният районен съд на Москва е оставил Овсянникова под домашен арест до 9 октомври.

Заведоха ново дело срещу Марина Овсянникова

Заведоха ново дело срещу Марина Овсянникова

За "дискредитиране" на руски военни