Руски военен кораб рано в петък два пъти навлезе в датските териториални води на север от остров Борнхолм в Балтийско море, където се провеждаше фестивал на демокрацията, на който присъстваха висши депутати и бизнесмени, съобщава агенция Ройтерс. Това обявиха датските въоръжени сили.

Дания нарече действието неприемлива провокация.

Руският военен кораб влезе в датски води без разрешение в 00:30 GMT в петък и отново няколко часа по-късно, се казва в изявление на въоръжените сили. Военният кораб напусна, след като датският флот установи радиоконтакт, се казва в изявлението.

"Дълбоко безотговорна, груба и напълно неприемлива руска провокация в средата на #fmdk", написа датският външен министър Йепе Кофод в Туитър, позовавайки се на Фестивала на демокрацията в Дания.

На годишния фестивал присъстват висши държавни служители, включително Кофод и министър-председателят Мете Фредериксен.

"Методите за тормоз не работят срещу Дания", каза Кофод. Той добави, че руският посланик и бил привикан.

Въпреки това не е имало непосредствена заплаха срещу фестивала или Борнхолм, каза датският министър на отбраната Мортен Бодсков пред местните медии, позовавайки се на въоръжените сили.

"Трябва да приемем, че Балтийско море се превръща в зона с високо напрежение", каза Бодсков и добави, че това не е първият път, когато Русия нарушава датска територия.

Руското посолство в Копенхаген не направи коментар за случая.