Журналисти от британския вестник "Гардиън" съобщиха, че са успели да идентифицират осем руски войници, които се оплакват в публикувано в интернет видео от многобройни нарушения по време на военните операции в Украйна.

Наред с другото те говорят за използването на бариерни части срещу тях и твърдят, че някои офицери от самопровъзгласилата се Донецка народна република са поискали пари от войниците, за да не бъдат изпратени на фронта.

Във видеоклипа, за който съобщава "Гардиън", се вижда как 20 мъже се появяват пред камерата. Те казват, че служат в отряда "Буря" на руското министерство на отбраната. По данни на военните редовната му численост е 161 души, като отрядът е загубил 22 души, включително командира си, и 34 ранени.

Руски войник, идентифициран от "Гардиън" като Александър Горин, казва, че отрядът е решил да се върне в щаба, но срещу него е бил разположен заградителен отряд и военните не са могли да напуснат позициите си.

Те успели да се евакуират много по-късно. "Гардиън" успя да идентифицира само осем войници от видеото. Трима от тях се съгласиха да говорят и потвърдиха, че са се сражавали в отряда "Буря".

Отбраната на Бахмут е военна необходимост за Украйна

Отбраната на Бахмут е военна необходимост за Украйна

Киев не възнамерява да се отстъпва от града

Войниците описват командирите си като "престъпна организация" и ги обвиняват, че изнудват пари от тях и изпращат на фронтовата линия тези, които отказват да платят.

Практиката на използване на заградителни отряди никога не е била потвърждавана от руските власти. През декември президентът Владимир Путин призна за случаи на дезертьорство, но заяви, че те стават "все по-малко и по-малко".

В същото време руската пропаганда активно обвинява украинската армия, че използва заградителни отряди.

Украйна: Фронтът край Бахмут се стабилизира

Украйна: Фронтът край Бахмут се стабилизира

Русия изглежда преминава към отбранителна стратегия