Руски войски са влезли в Ракка, бившата фактическа столица на халифата на ДАЕШ, в един от най-ярките примери за това как Москва е запълва вакуума, създаден от решението на президента Доналд Тръмп да изтегли американските сили от Северна Сирия, съобщава "Ройтерс".

Руски войски сa показани от министерство на отбраната да се ръкуват със сирийски деца и разтоварват пакети с хуманитарна помощ с лозунга "Русия е с вас" от камиони.

Ракка е превзет преди две години от американски войски и техните сирийски кюрдски съюзници, в най-голямата победа в кампанията на Вашингтон срещу "Ислямска държава" в Сирия. Но тъй като Тръмп рязко поиска изтегляне през октомври, Москва бързо навлезе в територията, където са действали американски войски.

Русия създаде хеликоптерна база в Северна Сирия след изтеглянето на САЩ

Русия създаде хеликоптерна база в Северна Сирия след изтеглянето на САЩ

"Исторически момент, от този ден нататък, авиационната ни група ще е постоянно тук"

Русия е близък военен съюзник на правителството на сирийския президент Башар Асад, което беше поканено от кюрдите в контролираната от тях територия, след като Тръмп изведе силите си от пътя на офанзивата на Турция срещу райони, държани от кюрдите.

Руските войски в Ракка раздават хуманитарна помощ, а военни лекари предлагат на жителите медицинска помощ, коментира Владимир Варнавски, служител на министерството на отбраната.

"Работата в града да се разчистят развалините и да изчисти района (от бомби или мини), все още не е приключила и има недостиг на чиста вода, лекарства и храна", допълва той.

Русия показа видео от десанта на руски военни в бивша база на САЩ в Сирия

Русия показа видео от десанта на руски военни в бивша база на САЩ в Сирия

В сряда американските военни набързо напуснаха летището

Русия миналия месец създаде хеликоптерна база и летище в североизточен сирийски град, а също така спусна сили във въздушна база в региона, напусната от САЩ.

Русия и Турция извършват съвместни патрули по северната граница на Сирия с Турция като част от споразумение, постигнато между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

След като обяви, че всички американски войски ще напуснат Северна Сирия, Вашингтон засега остава в част от базите си и намали по-голямата част от операциите си.

Русия: Военното присъствие на САЩ около петрола в Сирия ескалира напрежението

Русия: Военното присъствие на САЩ около петрола в Сирия ескалира напрежението

"Не можем да приветстваме това"