Обезвреждането на всички невзривени руски боеприпаси вероятно ще отнеме години, съобщи AП. Денис Монастирски, министър на вътрешните работи на Украйна, заяви в петък, че страната ще се нуждае от помощта на САЩ за откриването и обезвреждането на руските мини, които са скрити под развалините, и за премахването на експлозивите, поставени на мостове и летища от украинските сили.

АП съобщава още:

"Огромен брой снаряди и мини са били изстреляни по Украйна и голяма част от тях не са се взривили, те остават под развалините и представляват реална заплаха", каза Монастирски. "Обезвреждането им ще отнеме години, а не месеци."

ЕС отпуска допълнителни 300 млн. евро помощ за Украйна

ЕС отпуска допълнителни 300 млн. евро помощ за Украйна

Договорът има за цел да смекчи въздействието на настоящите и потенциалните бъдещи кризи в Украйна

В допълнение към невзривените руски боеприпаси украинските войски са заложили мини и на мостове, летища и друга ключова инфраструктура, за да попречат на руснаците да ги използват.

"Няма да можем да премахнем мините от цялата тази територия, затова помолих нашите международни партньори и колеги от Европейския съюз и Съединените щати да подготвят групи от експерти, които да разминират районите на бойните действия и съоръженията, които са попаднали под обстрел", каза Монастирски пред АП.

Гърция няма да изпраща противовъздушни системи на Украйна

Гърция няма да изпраща противовъздушни системи на Украйна

Страната разполага със системи С-300

Той отбеляза, че друго основно предизвикателство е справянето с пожарите, причинени от непрестанните руски обстрели. Според него има отчаян недостиг на персонал и оборудване за справяне с пожарите на фона на постоянния обстрел.