За една седмица в окупираните от Русия Херсонска и Запорожка област са били задържани повече от петдесет души, заподозрени във връзки с украинските военни и специални служби, съобщиха в събота от Националната гвардия на Русия, цитирани от "Интерфакс".

"В Херсонска и Запорожка област Националната гвардия задържа 52-ма заподозрени в подпомагане на националистически организации, СБУ и въоръжените сили на Украйна в продължение на седмица", казаха от ведомството.

Също така, според Националната гвардия, са открити два тайника с оръжия и боеприпаси, иззети са: ПТРК (противотанкова управляема ракета) "Конкурс", осем реактивни пехотни огнехвъргачки, пет ръчни противотанкови гранатомета и пет снаряда за тях, както и две противотанкови мини.

Освен това са открити 29 огнестрелни оръжия, включително три чуждестранни, 25 ръчни гранати с различни модификации, 0,8 килограма тротил под формата на 200-грамови блокчета, повече от 4500 патрона за стрелково оръжие от различен калибър, съобщи ведомството.

От Националната гвардия добавиха, че освен това е обезвредено самоделно взривно устройство и повече от 90 мини и артилерийски снаряда.

Припомняме, че засилената активност на украинската съпротива в окупираните Херсонска и Запорожка области принуди назначените от Русия власти да отложат "референдумите" за присъединяване на тези територии към Русия.

Тази сутрин бе съобщено за пожар в руска военна база в Мелитопол.

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Те целят да направят живота непоносим за руските окупатори

В Украйна също се борят срещу информатори, които съобщават на руската армия данни за движението на украинските сили и пунктове на тяхната дислокация. Както съобщи Николаевската областна прокуратура, 45-годишен жител на Николаев е задържан по подозрение в държавна измяна, съобщиха от Руската служба на Би Би Си. 

Според разследването местен жител, заемащ антиукраинска позиция, се е съгласил с предложението на представител на руското военно разузнаване и с помощта на скрита видеокамера в колата е започнал да записва движението и разполагането на военни части на Въоръжените сили на Украйна, военна техника и местожителството на чуждестранни инструктори.

"По закрити комуникационни канали е предавал събраните данни на своя куратор, пише в сайта на прокуратурата." При претърсванията са открити мобилни терминали, компютърна техника и средства за скрит видеозапис с карти памет, които съдържат доказателства за неговата дейност и принадлежност към агентурната мрежа на руското разузнаване. Те са конфискувани. Заподозреният е задържани срещу него предстои съдебен процес.

Блокират Николаев, за да хванат "колаборантите"

Блокират Николаев, за да хванат "колаборантите"

Градът ще бъде затворен през целия уикенд