Британски депутати са получили от контролирания от Кремъл телевизионен канал Russia Today над 90 хиляди лири, съобщи Transparency International.

От 2014 година насам Русия е плащала на депутати от британския парламент, за да работят за подобряване на имиджа на Москва, показва доклад на неправителствената организация.

В документа се посочва, че каналът Russia Today, известен като RT, е платил на парламентаристи най-малко 93 700 лири за участия в неговия ефир.

Telegraph: Руски канали излъчват пропаганда и конспиративни теории от Лондон

Telegraph: Руски канали излъчват пропаганда и конспиративни теории от Лондон

Лицензирани от британския надзорен орган Ofcom…

Експертите допълват, че от 2010 до 2017 г. над 160 британски политици са се появявали в ефира на руския канал общо 381 пъти.

При изчисляването на общата сума, платена от Russia Today, не са включени хонорарите на двама бивши депутати за това, че са водили свои собствени предавания.

RT работи във Великобритания от 2011 година. Британският медиен регулатор Ofcom нееднократно посочва, че руският канал нарушава правилата. През април Ofcom започна срещу него 7 разследвания заради тенденциозност при отразяването на покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри.

В доклада на неправителствената организация се посочва също, че и Азербайджан е плащал на британски депутати. Между 2007 и 2017 г. азербайджанската страна е похарчила над 333 хиляди лири за пътувания и разходи на над 70 парламентаристи.

Google също погва руските медии RT и "Спутник"

Google също погва руските медии RT и "Спутник"

Руските медии твърдят, че това е форма на цензура