Бизнесменът от руски произход Аркадий Гайдамак обяви, че ще се кандидатира за кмет на Йерусалим. Изборите ще се състоят през ноември, съобщава РИА Новости.

Избирателната кампания на предприемача ще се ръководи от Арие Шомер, който е ръководил канцеларията на президента, предизборния щаб на настоящия кмет и други подобни длъжности.

Предизборният щаб ще се разположи в 10 пункта, които ще обхванат целия град и ще допълват работата на главния щаб.
Според приближени, Гайдамак възнамерява да работи изключителни много сред различните религиозни общности в града, които на този етап не са обявили свой кандидат.

Сред жителите на Йерусалим Гайдамак е известен като собственик и на градския футболен отбор „Бейтар". Той стана известен сред съгражданите си и с благотворителната дейност по време на Втората ливанска война през 2006 година.

Кандидат кметът създаде редица лагери за бежанци, които от ракетите на Хизбулла с спасиха стотици жители на северните райони на Израел.
След войната Аркадий Гайдамак основа собствена политическа партия „Социална справедливост", която по време на изборите ще се бори за различни постове във властта на 65 града.

В Русия Гайдамак е известен като президент на Конгреса на еврейските религиозни организации в Русия и собственик на издателската къща „Московски новости".