Франция е предоставила временно убежище на шестима руски войници, които са избягали, вместо да се бият във войната в Украйна - за първи път страна от Европейския съюз допуска дезертьори без паспорти или документи за пътуване. Антивоенен активист, който им е помогнал да избягат, разказва пред RFI за трудния процес на извеждане на бившите бойци на безопасно място.

Според правозащитници и групи, които помагат на избягалите, от началото на руската инвазия в Украйна преди две години хиляди руски войници са дезертирали или са отказали да изпълняват заповеди.

Най-малко шестима от тях са получили временни разрешителни за влизане в страната, докато кандидатстват за политическо убежище във Франция, разкри тази седмица британският вестник "Гардиън".

Иван Чувиляев, говорител на антивоенната група "Изгубете се", известна и с прекия превод на руското си име "Идете по гората", заяви пред RFI, че организацията му е помогнала на трима от шестимата войници да стигнат до Париж през Казахстан.

"Помогнахме им да напуснат фронтовата линия. Нашите колеги в Казахстан - правозащитни организации - им помогнаха да останат в безопасност там", обяснява Чувиляев.

Много руски дезертьори са потърсили убежище в съседни постсъветски държави като Армения и Казахстан, където могат да влязат без редовен паспорт.

Но достигането до страните от ЕС е по-трудно предизвикателство. "Най-важната част от работата ни беше да общуваме с френски и европейски служители", казва Чувиляев.

В Русия направиха признание за дезертьори сред бившите затворници

В Русия направиха признание за дезертьори сред бившите затворници

Под въпрос е точната бройка на дезертьорите от отряда "Щурм Z"

"Това се извършваше от In Transit - германска организация - и с руски активисти от базираната в Париж организация Russie-Libertés ... Това беше много дълъг и сложен процес, провеждан от различни страни от различни организации и от наша страна", добавя той.

Група в Казахстан е проверявала всеки случай, преди войниците да получат разрешение да дойдат във Франция, казва Чувиляев.

"С всеки дезертьор, с всеки руски войник, имаше поне две оценки", казва той пред RFI, като обяснява, че неговата група систематично проверява техните истории.

"Два пъти се проверява дали не са участвали в някоя военна операция срещу цивилни.Разбира се, може да са участвали във военни операции на фронтовата линия - в гората или в полето - но това се проверява двойно, за да можем да гарантираме, че нито едно от тези момчета не е военен престъпник", казва той.

ЕК иска общо решение за руските дезертьори

ЕК иска общо решение за руските дезертьори

Прибалтийските страни отказаха да предоставят убежище или хуманитарни визи

Притеснени от приемането на евентуални военни престъпници или потенциални рискове за сигурността, съюзниците на Украйна досега не бързаха да приемат руски дезертьори.

През юли 2023 г. френският Национален съд по въпросите на убежището постанови, че руснаците, които отказват да служат в Украйна, могат да получат статут на бежанци, при условие че могат да докажат, че са били мобилизирани.

Но не са предоставени официални данни за това колко бивши войници са подали молба за убежище във Франция, а ЕС не е постигнал съгласие за обща политика.

Междувременно Москва засили репресиите си срещу дезертьорите както в страната, така и в чужбина.

След като започна инвазията в Украйна през февруари 2022 г., президентът Владимир Путин прие по-строги закони, които увеличават присъдите за лишаване от свобода на избягалите войници до 15 години и разрешават конфискация на имуществото им.

А за руските дезертьори или дисиденти в чужбина Кремъл има печално известен далечен обхват.

"След като излязат от страната, те все още са изправени пред огромни предизвикателства", казва Чувиляев, който сега живее в Испания и ръководи "Изгуби се" заедно с други руснаци в изгнание.

Москва прати украински дезертьори да служат в Дагестан

Москва прати украински дезертьори да служат в Дагестан

Военният анализатор Дмитрий Тимчук написа

Организацията изчислява, че е помогнала на повече от 500 войници да дезертират, повечето от които са избягали в чужбина, и се надява, че решението на Франция да допусне тези шестима души ще насърчи и други страни от ЕС да последват примера ѝ - макар Чувиляев да подчертава, че достигането до Европа не е краят на изпитанието.

"Като човек, който е роден в Русия, никога няма да спра да се страхувам от хората във военна униформа.Никога няма да спра да се страхувам от полицаи, дори тук, в Испания", казва той.

Няма държава в света, в която руските правозащитници, журналисти, дезертьори или който и да било друг да се чувства в безопасност.