Опашката на подходите към Кримския мост надхвърли 1000 автомобила, като от страната на Таман (в Краснодарския край) се намират 913 автомобила, а от страната на Керч - 165. Това съобщиха местните власти в Telegram-канала за ситуацията на автоподходите към моста. Информацията е цитирана от ТАСС.

По-рано беше съобщено, че към 07:00 часа московско време на подходите към моста имало 303 автомобила, а до 08:00 часа опашката нараснала до 945 автомобила.

"В опашката от страната на Таман се намират 913 транспортни средства. Времето за изчакване е около три часа. В опашката от страната на Керч се намират 165 транспортни средства," се казва в съобщението от 09:00 часа московско време.

Белоусов твърди, че Русия свалила 10 ракети ATACMS и спасила Кримския мост

Белоусов твърди, че Русия свалила 10 ракети ATACMS и спасила Кримския мост

Изявление на министъра на отбраната

Тази ситуация се случва на фона на скорошните ракетни атаки по Крим, които причиниха значителни щети и повишиха напрежението в региона. Припомняме, че след падане на отломки от ракета, която според руските власи е била произведената в САЩ ATACMS с касетъчна бойна глава, на плажа Учукуевка загинаха четирима души, сред които и две деца, а над 150 души получиха наранявания.

Тогава украинската страна заяви, че никоя зона в Крим не може да бъде разглеждана като цивилна зона, защото полуостровът е окупиран от Русия.

Москва обвини директно САЩ, като заяви, че атаката е извършена "несъмнено със съдействието на САЩ."

Тогава руското Министерство на външните работи заяви, че "всички полетни задачи се координират от американски специалисти въз основа на собствените им данни от сателитно разузнаване. В небето близо до Крим е забелязан да дежури американският разузнавателен дрон Global Hawk."

ISW: Украйна ще използва американските ракети ATACMS за удари по Крим

ISW: Украйна ще използва американските ракети ATACMS за удари по Крим

От края на месец юли се очаква промяна на фронта

САЩ от своя страна заявиха, че Украйна сама избира целите си. 

"Украйна взема свои собствени решения за целите си и провежда свои собствени военни операции", каза майор Чарли Диц, говорител на Пентагона.

Говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом каза, че всяка загуба на цивилен живот е трагедия.

"Това със сигурност включва хилядите невинни украинци, които бяха убити от руските сили от началото на тази руска агресивна война", каза говорителят.

Припомняме, че Кримският мост не е единствената връзка на Русия с Кримския полуостров, защото съществува и сухопътно трасе през окупираните територии на Украйна, както и фериботна връзка в района на Кримския мост.

Всички тези пътища обаче се намират в обсега на далекобойните ракети, с които западните съюзници въоръжиха Украйна. Киев не еднократно се е заканвал, че иска да разруши Кримския мост, който смята за основно трасе за военни доставки към, фронтовата линия.

Западът от своя страна признава Крим за украинска територия и разрешава на Украйна да атакува цели там с доставените далекобойни ракети ATACMS, Storm Shadow и SCALP. 

Кримският мост вече не веднъж е бил атакуван с такива ракети, което налага периодичното му затваряне, а на 8 октомври 2022 камион с експлозиви се взриви на моста, което доведе до падането на три секции от съоръжението и повреди и железопътната секция на моста, като прекъсна движението за продължителен период от време.

ATACMS или Storm Shadow ще донесат победата на Украйна

ATACMS или Storm Shadow ще донесат победата на Украйна

Нови проблеми за Русия