Повече от половината руснаци не са обърнали внимание на посланието на президента Дмитрий Медведев, в който той призова за модернизация на руската икономика.

Дори и тези, които са слушали речта му пред парламента, или са запомнили малко от думите му или не са слушали с голям интерес.

Това показват изследванията на общественото мнение, проведено дни след като Медведев заговори за нуждата от модернизация - апел, който бе повторен после и на общото събрание на партията „Единна Русия".

Само 39% от руснаците са проследили по телевизията и радиото речта на руският президент, а 42% от тях са посочили, че не са се съсредоточили над думите му, показват данните на представителното изследване направено от „Левада център" и Националната служба за проучване на общественото мнение.

43% от запитаните са посочили като по-важно събитие предстоящото онлайн-интервю на премиера Владимир Путин.

Повечето от запитаните какво са запомнили от речта на Медведев са посочили като важни засегнати теми социалната защита (50%) - пенсиите, социалните помощи, безработицата и здравеопазването.

19% от тях са посочили, че одобряват мнението на президента.

Интересно е разминаването между широкия обществен отзвук на речта и това, което беше откроено от политическите анализатори.

Коментарите на речта, а и самите политически дейци в Русия, обърнаха внимание повече на призива за модернизация на икономиката, внедряването на иновации и преодоляването на зависимостта на Русия от износа на природни богатства.

Обикновеният руснак обаче малко се заинтересува от такива теми. Според допитванията само 22% от слушалите речта са запомнили изречението: „Русия в момента е страна с примитивна и зависима икономика."

Също само 10% от запитаните са обърнали внимание на призива на Медведев за внедряване на иновации и модерни технологии.

Освен това 36% от запитаните смятат, че призивът е като цяло несъществен и спада към общите приказки на политиците. 6% са на мнение, че той е напълно нереален.

В сравнение с миналата година интересът на руснаците към държавния им глава почти не се променя. Първото послание на президента пред парламента е проследено от почти същия брой руснаци - около 40%, като от тях 18% са тези, които декларират, че изобщо не се интересуват от политика.