Руското военно министерство обяви, че е изпратило изтребителя в петък, за да прихване американския самолет, приближаващ се към границите ѝ над Балтийско море, защото US самолетът е бил изключил транспондера си, необходим за идентификацията на въздухоплавателните средства, съобщава „Ройтерс”.

Пентагонът по-рано заяви, че разузнавателният самолет на американските военновъздушни сили RC-135 е извършвал полет по рутинен маршрут в международното въздушно пространство, като руски изтребител Су-27 го е прихванал по “опасен и непрофесионален” начин. Според СиЕнЕн руският самолет се е приближил на около 30 м от американския самолет и е извършил „лупинг” от висшия пилотаж.  

„Всички полети на руски самолети са проведени в съответствие с международните норми и регулации за използване на въздушното пространство”, посочват в изявление от руското военно ведомство.

Военновъздушните сили на САЩ имат две възможности: или да не летят близо до нашите граници, или да включат транспондерите на самолетите си за идентификация”, допълниха руските военни.

Официалният представител на руското военно министерство ген.-майор Конашенков коментира, че Русия вече е започнала да свиква с обидите на представителите на Пентагона за „непрофесионалните маневри” на изтребителите си при прихващането край руските граници на американски самолети-разузнавачи.