Целта на Съединените щати е да избегнат открит конфликт с Русия и вместо това да я победят с различни, стратегически средства. Това заяви руският заместник външен министър Сергей Рябков в интервю за RTVI.

Той описа САЩ като "дълбоко враждебна" към Русия система, независимо от това коя е управляващата партия.

Относно конфликта в Украйна Рябков подчерта, че Москва не е против преговорите и обвини Киев, че изисква неприемливи условия за започването им. Той отхвърли варианта областите, в които Русия проведе референдум за анексия, да бъдат върнати на Украйна, като увери, че страната му ще защити териториалната си цялост.

Рябков повтори скорошното си изявление, че Москва не иска конфликт със САЩ и НАТО, обвинявайки ги, че използват Украйна, за да наложат "стратегическо поражение" на Русия.

Нито САЩ, нито Русия ще използват ядрено оръжие, убеден Ердоган

Нито САЩ, нито Русия ще използват ядрено оръжие, убеден Ердоган

Турският лидер иска по-чести срещи на Вашингтон и Москва, за да се избегне нова световна война

Зам.-министърът предупреди и че редица западни представители може да предложат таван на цените и на други руски стоки освен петрола.

"Предполагам, че в тази русофобска лудост най-яростните фигури биха могли да предложат нещо подобно (въвеждане на таван на цените - б.р.) за други категории продукти. Разбира се, ние сме против това, но ще се приспособим към ситуацията", посочи той.

По думи на Рябков Русия няма да остане без приходи от износ, а руските производители ще имат поръчки.

Сега се засилват такива мерки за приспособяване към универсалния характер на стоковите пазари и парично-финансовата система, които се разрушават от самия Запад, заяви той.

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Русия уточнява, че не иска конфликт с НАТО и САЩ и не заплашва с ядрена атака

Москва обвивяна Вашингтон в неспособност да води преговори