Британското правителство работи върху 10-годишен план за коригиране на Националната здравна служба, съобщава "Ройтерс".

Това се случва, след като независим доклад установи, че системата е в критично състояние.

Националната здравна служба беше в криза и претърпя един от най-тежките си периоди през последните години, борейки се да се възстанови от въздействието на пандемията от COVID-19, дългите натрупани дела за изборни процедури и протестите.

Предишното правителство на консерваторите не успя да намали списъците на чакащите и обвини за това провежданите стачки, а премиерът Киър Стармър, чиято Лейбъристка партия спечели убедителна победа на изборите през юли, направи постигането на споразумения за заплащане със здравния персонал един от първите си приоритети.

Той обаче уточни, че Националната здравна служба ще се нуждае и от "сериозна операция", за да се справи с нарастващите разходи за грижа за застаряващото население без увеличаване на данъците.

Расте недоволството от здравеопазването във Великобритания

Расте недоволството от здравеопазването във Великобритания

Това е проблем за правителството на фона на предстоящите тазгодишни избори

"Знаем, че работещите хора не могат да си позволят да плащат повече, така че реформа или смърт", заяви Стармър.

"Това правителство работи с темпове, за да създаде 10-годишен план. Вместо подхода отгоре надолу от миналото, този план ще има пръстови отпечатъци на персонала на Националната здравна служба и пациентите навсякъде по себе си".

Речта на Стармър идва след публикуването на доклад от Ара Дарзи - хирург в Камарата на лордовете, на когото правителството възложи да проучи състоянието на Националната здравна служба.

Докладът на Дарзи установи, че Националната здравна служба е влязла в пандемията от COVID-19 през 2020 г. с устойчивост на "най-ниското ниво за всички времена" поради липса на инвестиции и объркана реорганизация през последното десетилетие.

Младите лекари във Великобритания започват четиридневна стачка

Младите лекари във Великобритания започват четиридневна стачка

Това се очертава като най-голямата стачка в британската здравна система

"Бях шокиран от това, което открих по време на това разследване - не само в здравната служба, но и в състоянието на здравето на нацията", изтъкна Дарзи.

"Прекалено много хора чакат твърде дълго и в твърде много клинични области качеството на грижите се е влошило".

Въздействието върху здравето от проблемите в здравните служби оказва допълнителен ефект и върху икономиката, посочи Стармър. 2,8 милиона души на британския пазар на труда са икономически неактивни поради дългосрочно заболяване.

Британският премиер призна провал по ключово обещание за здравеопазването

Британският премиер призна провал по ключово обещание за здравеопазването

Правителството не е направило достатъчно за намаляване на броя чакащи за болнично лечение в здравната служба