Китай публикува кратка анимация, озаглавена "Имало едно време един вирус", като се подиграва на отговора на САЩ на новия коронавирус, използвайки подобни на "Лего" фигури, за да представи двете страни, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон и Пекин са във война с думи за произхода на болестта, възникнала в китайския град Ухан и прераснала в глобална пандемия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че е уверен, че коронавирусът е възникнал в китайска вирусологична лаборатория, но отказа да представи доказателства.

В анимацията, публикувана онлайн от китайската официална информационна агенция "Синхуа" и споделена от китайското посолство във Фрацния, червене завеси се отварят, за да разкрият сцена, включваща фигури, подобни на "Лего", под формата на Теракотен воин, носещ маска за лице и Статуята на свободата.

"Открихме нов вирус", казва воинът.

"И какво от това?" отговаря Статуята на свободата. "Това е само грип."

Към момента в САЩ са загинали над 64 000 души и са заразени над 1,1 милиона.

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан

СЗО се държала като PR агенция на Китай, обяви американският президент

Докато воинът издава предупреждения за вируса и отброява мрачните етапи на епидемията от Китай, Статуята на свободата отговаря пренебрежително, имитирайки пресконференции на Тръмп, на които той омаловажи тежестта на болестта.

"Ти чуваш ли се какво говориш? пита воинът, когато статуята започва да се зачервява от треска и се закача за венозно вливане.

"Ние винаги сме прави, въпреки че си противоречим", отговаря статуята.

"Ето това е, което обичам във вас, американците, вашата последователност", казва воинът.

САЩ и други страни обвиниха Китай в заблуждаване на света по отношение на тежестта на епидемията и нарастват призиви за международно разследване за произхода на вируса.

В интервю за "Ройтерс" Тръмп обясни, че смята, че начинът, по който Китай се справя с пандемията е доказателство, че Пекин "ще направи всичко възможно", Тръмп да загуби следващите избори за президент на САЩ.

Малко по-късно, Китай обясни на Тръмп, че няма интерес да се бърка в изборите в САЩ.

Все пак китайските власти не допуснаха експерти на СЗО да разследват произхода на коронавируса, водят собствено разследване.

Морисън: Няма доказателства, че коронавирусът е произлязъл от лаборатория в Китай

Морисън: Няма доказателства, че коронавирусът е произлязъл от лаборатория в Китай

Австралийският премиер иска световно разследване за вируса, но не е съгласен с Тръмп