Милиардерът и основател на Foxconn Тери Гоу обяви, че ще се кандидатира за президент на Тайван позовавайки се на божествена подкрепа, съобщава БиБиСи.

Тери Гуу ще застане начело на опозиционната партия Хоминдан, насърчавайки по-благоприятна за Китай политика.

Той коментира, че морската богиня Мазу го е насърчила да защитава мира в Тайванския проток.

Президентските избори в Тайван са насрочени за януари 2020 г. в момент на засилено напрежение с Пекин.

Джеймс Мориарти: Китай заплашва сигурността на Тайван и региона

Джеймс Мориарти: Китай заплашва сигурността на Тайван и региона

САЩ недоволстват от учения на китайски бомбардировачи и военни кораби

Ако милиардерът бъде избран за кандидат на Хоминдан, той ще представлява сериозно предизвикателство за първата жена президент на Тайван Цай Инг-уен, която е с нисък рейтинг на одобрение.

Гоу е един от най-богатите хора в Тайван и обяви кандидатурата си днес в централата на Хоминдан.

"Ако бъда избран, ще представлявам Хоминдан на президентските избори през 2020 г. Ако не бъда избран, това означава, че не съм работил достатъчно усърдно. След това ще подкрепя напълно кандидата, избран от основната система на партията", допълва той.

По-рано през деня той обясни пред тълпа от хора в популярен храм в Тайпе, че е получил божествено вдъхновение за своята политическа кандидатура. "Преди три дни Мазу дойде при мен в съня ми. Мазу не иска тайванското общество да бъде толкова трудно. Мазу ми каза да изляза и да направя нещо."

Той каза, че богинята го е отглеждала от дете до възрастен мъж, "аз съм кръщелник на Мазу. Искам да направя повече за хората на Тайван. Определено ще следвам инструкциите на Мазу.

Тайван отхвърли призива на Китай за обединение

Тайван отхвърли призива на Китай за обединение

Китай трябва да се примири с факта, че Тайван съществува

Основателят на Foxconn е направил цяло състояние със своята компания, произвеждаща електронни устройства за други компании. Фирмата е широко известна с производството на много от iPhone моделите на Apple.

Морската богиня Мазу е широко почитана в Южен Китай, както и в страни с големи таоистки и китайски будистки общности като Тайван, Малайзия и Виетнам. Смята се, че тя защитава рибарите и моряците.

Ако бъде успешен в кандидатурата си за президент, от Гоу се очаква да приеме по-благоприятен за Китай подход, отколкото сегашната администрация на президента Цай. Цай стана първата жена президент на Тайван през 2016 г. като ръководител на традиционно подкрепяща независимостта Демократична прогресивна партия (ДПП).

Хоминдан е друга голяма политическа сила в Тайван и управлява през по-голямата част след 1949 г. когато Тайван се отделя.

Докато Хоминдан контролира отделянето от Китай след гражданската война, все още се стреми да има добри отношения с Пекин.

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

САЩ дразнят Китай с военни кораби през Тайванския проток

Действията на САЩ рискуват допълнително да засилят напрежението с Китай

Китай възприема Тайван като отцепила се провинция, която в крайна сметка ще се събере с останалата част от страната, а отношенията между Пекин и Тайпе вече десетилетия са белязани от враждебност и гневна реторика.

Отношенията започнаха да се подобряват през 80-те години на миналия век, а Тайван облекчи правилата за посещения и инвестиции в Китай.

Foxconn на Гоу е една от първите тайвански компании, които инвестират във фабрики на континента, използвайки много по-ниските разходи за заплати в Китай. Foxconn вече е с повече от 1 милион души персонал, най-вече във фабрики в Китай.

Ако Гоу бъде избран, остават въпроси относно това дали той може да направи най-правилното за Тайван, дори ако това вреди на интересите на компанията му, коментира БиБиСи в Тайпе.

Премиерът на Тайван и правителството подават оставка

Премиерът на Тайван и правителството подават оставка

Напрежението с Китай се отразява отрицателно на кредитния рейтинг на Тайван