Германия ще сключи споразумение в размер на 5,2 милиарда долара с Индия за съвместно изграждане на шест конвенционални подводници в страната, съобщава "Ройтерс".

Това ще се случи по време на посещението на германския канцлер Олаф Шолц на 25-26 февруари.

Военноморският проект е поредният опит на западна военна производствена сила да откаже Ню Делхи от зависимостта си от Русия по отношение на военната техника.

Индия отчаяно се стреми да замени остарелия си подводен флот, в който 11 от общо 16-те ѝ конвенционални подводници са над 20-годишни, и се опитва да противодейства на нарастващото присъствие на Китай в Индийския океан.

Индийският флот включва и две местни ядрени подводници.

Правителството на премиера Нарендра Моди иска Индия да произвежда повече оръжия в сътрудничество с чуждестранни партньори, след като десетилетия е била един от най-големите вносители на оръжие в света.

Проектът за подводници, за който германската компания ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) е един от двата международни кандидата, ще бъде обсъден между двете страни по време на посещението на Шолц, като Берлин ще подкрепи сделката, разкри източник.

Русия и Индия обмислят съвместно производство на оръжия

Русия и Индия обмислят съвместно производство на оръжия

Двете страни задълбочават сътрудничеството си

Споразумението предвижда чуждестранен производител на подводници да си партнира с индийска компания за изграждането на подводниците в Индия.

Освен това чуждестранната компания ще трябва да прехвърли нишова технология за въздушно независимо задвижване (AIP), базирано на горивни клетки - неудобна клауза за повечето чуждестранни фирми.

Френската военноморска група се оттегли от проекта точно преди посещението на Моди в Париж през май 2022 г. заради неспособността си да изпълни условията, изброени от индийското правителство през 2021 г.

Руската "Рособоронекспорт" и испанската Navantia Group също вече не са в съревнованието, посочи източник от индийското министерство на отбраната.

Това проправя пътя за германската TKMS, която току-що подписа договор за съвместно изграждане на шест подводници с Норвегия. В надпреварата остава и Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering Co Ltd от Южна Корея.

Индия продължава вноса на руски петрол

Индия продължава вноса на руски петрол

Ню Делхи балансира в полза на собствените си интереси

Индийски дипломатически източник заяви, че Индия е поискала от Германия гаранции за съвместно производство на подводниците, а не само подкрепа по отношение на доставките.

Друг служител от индийското външно министерство посочи, че "Шолц е решен да съживи търговските и отбранителните връзки с Индия".

Въпреки че няма официално решение, коалиционното правителство смекчи политиката за износ на оръжие за Индия и в началото на февруари разреши износа на пакет военно оборудване.

"Бихме искали да продължим да го правим", отбеляза представител на германското правителство. "Индия до голяма степен зависи от руското оръжие. Не е в наш интерес това да продължи да бъде така".