По време на разговори за разоръжаване в централния щаб на ООН в Женева в залата се чува звън, който напомня на делегатите, че са нарушили нови правила за намаляване на разходите, които ограничават продължителността на срещите, пише "Ройтерс".

Екраните и микрофоните също са изключени, принуждавайки посланиците да викат за да бъдат чути изказванията им в залата, като ситуацията става "хаотична, объркваща и шумна", а някои коментира, че очакват и осветлението да бъде следващото.

"Бях наистина загрижен за светлините", коментира пакистанският председател, посланик Халил Хашми, който в крайна сметка успя да постигне ограничено споразумение, след като събра участници близо един до друг.

Прекъсванията - които са случват поне два пъти - са резултат от спешни мерки за намаляване на разходите в центровете на ООН в Женева и Ню Йорк. Съкращенията, които вече са в третия си месец, са отговор на ситуация, описана от генералния секретар Антонио Гутериш като "изключително тревожна".

Организацията на обединените нации има недостиг от 768 милиона долара в общия си бюджет в размер на 2,85 милиарда долара за 2019 г., тъй като 51 държави не са платили всичките си такси, включително две от големите - САЩ и Бразилия. И двете обясняват, че възнамеряват да платят по-голямата част от своите такси, но дори и да го направят, просрочията остават от минали години и се прехвърлят към бъдещи бюджети.

"Паричните дефицити се появяват по-рано през годината, задържат се по-дълго и са по-дълбоки", коментира Гутериш.

Дипломати и анализатори твърдят, че паричната криза сочи към слабата ангажираност на някои държави към мултилатерална дипломация, което се доказва от спирането на върховния апелативен съд на базираната в Женева Световна търговска организация и преговорите за климата в Мадрид миналата седмица, с достигане на ограничена сделка.

Франция и Германия създадоха "Алианс за мултилатерализъм" в подкрепа на ООН и други институции.

Световна търговия без правила - САЩ закриват апелативния съд на СТО

Световна търговия без правила - САЩ закриват апелативния съд на СТО

Вместо Световната търговска организация, светът получава ​​"Закона на джунглата"

Ричард Гоуън, експерт от ООН в мозъчния тръст на Международната кризисна група, заяви, че недостигът на пари е симптом на по-широка "криза на политическото доверие" в институцията. "Повечето членове на ООН просто не ги интересуват финансовите проблеми, с които се сблъсква организацията", каза той.

Посланик Хашми призова държавите-членки да платят своите вноски, като заяви, че важната дейност на ООН не трябва да бъде "заложник" на финансови ограничения. Според някои критици ООН би могла да харчи по-малко за перки, както и за заплати за висши служители.

"В ООН има огромни харчове", коментира Марк Лаймън, бивш дипломат и изпълнителен директор на Universal Rights Group. "Вместо да се съсредоточи върху мандата на ООН ... ООН в много случаи харчат много пари за високи заплати."

Представители на ООН заявиха, че на този етап не желаят да намаляват постоянните заплати на персонала и се фокусират върху намаляване на разходите в други области.

Създаден преди близо 100 години, за предшественика на ООН, Лигата на нациите, големият Дворец на нациите в Женева - домът на мултилатерализма - е домакин на хиляди срещи всяка година за всичко - от правата на бежанците до мира в Сирия.

Може да се разпознае неговата възсрат, телефонните кабини изобилстват, фасадата арт деко е пожълтяла, а паметникът, дарен от Фондация Удроу Уилсън, се нуждае от реставрация от корозия. Швейцария отпуска 800 милиона долара за строителство.

По коридорите има съобщения, че заради парична криза са спрени асансьори и ескалатори. Светлините в коридора са заглушени и някои дипломати са си донесли отоплителни уреди, тъй като радиаторите са изключени, въпреки швейцарската зима.

В същото време, в библиотеката може да се види изложба, отбелязваща 100 години мултилатерализъм и откакто Женева за пръв път е изпълнена с паради и фойерверки, за да отпразнува новия "град на мира".

"Организацията на обединените нации е подложен на натиск от много години да намали ресурсите си и искат да ги намали още. В един момент това става много трудно", обяснява Корин Момал-Ванян, директор конференции на ООН в Женева, който потвърждава, че разходите за срещи са намалени чрез използване на по-малко преводачи и техници за озвучаване.

Някои спекулират, че мерките за икономия на разходите, за които се смята, че са малка част от годишните текущи разходи на Двореца на нациите от 14 милиона долара, са насочени за раздразнение на дипломати, които да поискат от държавите си да плащат. Администрацията на ООН отрича това и коментира, че е нужно да се пести.

Някои критици поставят под въпрос дали срещите на ООН като разговори за ядрени оръжия, които са в безизходица, и дали изобщо си струват да продължат, като отбелязват, че всяко решени се размива от производителите на оръжия.

Мери Уейрам, координатор на Кампанията за спиране на роботите убийци, определи процеса като зомбиране. "Започваме да гледаме извън ООН, където се случват нещата."

ООН остава без пари до края на октомври

ООН остава без пари до края на октомври

В писмо до 37-те хиляди служители на ООН Гутериш заявява, че ще бъдат предприети временни мерки, за да се осигурят заплатите