Адвокати по правата на човека заведоха дело срещу решение на германското правителство да одобри износа на 3000 противотанкови оръжия за Израел, второ подобно за този месец, заведен заради подкрепата на Берлин за Израел във войната му в Газа, предава Ройтерс.

Миналата седмица берлински адвокати заявиха, че са подали спешен апел за спиране на износа на оръжия за Израел, посочвайки причини, че те се използват по начини, които биха могли да нарушат международното хуманитарно право в Ивицата Газа.

Последният случай, заведен от петима палестинци от Газа, беше подкрепен от адвокати от Европейския център за конституционни и човешки права (ECCHR) в Берлин и палестински правозащитни организации, се казва в изявление на ECCHR.

ECCHR каза, че правителството е предоставило разрешение за износ на 3000 противотанкови оръжия за Израел след атаката на Хамас на 7 октомври, но заявлението за разрешение за износ на 10 000 патрона за Израел все още не е одобрено.

"Германия не може да остане вярна на ценностите си, ако изнася оръжия за война, в която са очевидни сериозни нарушения на международното хуманитарно право", каза в изявление генералният секретар на ECCHR Волфганг Калек.

Адвокатите призоваха административния съд в Берлин да спре лицензите за износ като временна правна мярка за защита.

Германското правителство и Министерството на икономиката, органът, отговорен за одобряването на износа на оръжия, не бяха открити веднага за коментар по делото.

Германското правителство заяви, че разглежда всеки износ на оръжия поотделно и взема предвид редица фактори, включително правата на човека и хуманитарното право.

Правозащитници се обърнаха към съда, за да оспорят политиката на Германия към Израел, която се ръководи от ангажимента за изкупване на вината за Холокоста от Втората световна война, в който загинаха 6 милиона евреи.

Пред Съда в Хага Германия отрича да участва в геноцида в Газа

Пред Съда в Хага Германия отрича да участва в геноцида в Газа

Берлин отхвърли обвиненията на Никарагуа

През февруари група германски адвокати, представляващи семейства в Газа, подадоха наказателна жалба срещу германски служители за предполагаемо подпомагане и подстрекаване към геноцид срещу палестинския народ в Газа чрез предоставяне на оръжие на Израел.

Израел категорично отрече обвиненията в геноцид или нарушения на хуманитарното право в Газа, заявявайки, че води война, за да победи управляващата ислямистка групировка Хамас в малкия, гъсто населен анклав.

Над 33 000 палестинци са били убити при израелската офанзива, според здравното министерство на Газа, след като 1200 израелци са били убити при трансграничната атака на Хамас на 7 октомври, според израелски данни.

Миналата година Германия одобри износ на оръжие за Израел на стойност 326,5 милиона евро (353,70 милиона долара), включително военно оборудване и бойни оръжия, което е 10-кратно увеличение в сравнение с 2022 г., според данни на Министерството на икономиката.

Германия и Австрия следят какво ще прави Израел на юг в Газа

Германия и Австрия следят какво ще прави Израел на юг в Газа

Шаленберг настоява за гаранции за сигурност, тъй като никоя от страните няма да изчезне във въздуха