Германия отрече да е подпомагала геноцида в Газа, като е продавала оръжие на Израел, съобщава "Ройтерс".

Това обвинение беше отправено от Никарагуа по дело в Международния съд на ООН, което отразява нарастващите правни действия в подкрепа на палестинците.

Германия е един от най-верните съюзници на Израел след нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души.

Освен това тя е един от големите износители на оръжие за Израел - по данни на Министерството на икономиката през 2023 г. страната е доставила военно оборудване и оръжия за 326,5 милиона евро.

В Германия и в други западни страни се провеждат протести, различни съдебни дела и обвинения в лицемерие от предизборни групи, които твърдят, че Израел е убил твърде много палестински цивилни в своята шестмесечна военна офанзива.

Таня фон Услар-Глейхен, правен съветник на германското външно министерство, обаче заяви пред Международния съд, че делото на Никарагуа е прибързано и се основава на крехки доказателства.

Никарагуа иска Съдът в Хага да задължи Германия да спре оръжията за Израел

Никарагуа иска Съдът в Хага да задължи Германия да спре оръжията за Израел

Настоява да се отмени спирането на финансирането на Агенцията на ООН за палестинците

Износът на оръжия беше внимателно анализиран, така че да се гарантира спазването на международното право, увери тя.

"Германия прави всичко възможно, за да изпълни отговорността си спрямо израелския и палестинския народ", добави Фон Услар-Глейхен и изтъкна, че страната ѝ е най-големият индивидуален дарител на хуманитарна помощ за палестинците.

Тя посочи, че сигурността на Израел е приоритет за Германия поради историята на нацисткото изтребление на евреите по време на Холокоста. "Германия се поучи от своето минало - минало, което включва отговорността за едно от най-ужасяващите престъпления в човешката история", подчерта Фон Услар-Глейхен.

Вчера Никарагуа поиска от Международния съд да нареди на Германия да спре продажбите на оръжие на Израел и да възобнови финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци.

Според Манагуа Германия е нарушила Конвенцията за геноцида от 1948 г., като е продължила да снабдява Израел с оръжия и след като Международният съд постанови, че е възможно Израел да е нарушил някои права, гарантирани от конвенцията, по време на нападението си срещу Газа.

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Обвиненията представлявали силно изкривяване на реалността

Израелския премиер Бенямин Нетаняху категорично отрича тези твърдения и посочва, че войната му е срещу "Хамас", а не срещу палестинските цивилни, и че е жертва на клеветническа кампания в световен мащаб.

От 7 октомври над 33 000 палестинци са били убити при военната офанзива на Израел в Газа.

Очаква се Международният съд да издаде временни мерки по делото на Никарагуа след седмици, но окончателното решение може да отнеме години. Въпреки че се предполага, че решенията са правно обвързващи, съдът няма начин да ги изпълни.

През януари, в отговор на обвинение от Южна Африка, съдът в Хага постанови, че са правдоподобни твърденията, че Израел е нарушил някои права, гарантирани от Конвенцията за геноцида, и разпореди спешни мерки, включително призова за прекратяване на всякакви потенциални актове на геноцид.