Адвокати по правата на човека заявиха в петък, че са подали спешен иск срещу правителството на Германия да спре износа на оръжия за Израел, посочвайки причини, че те се използват по начини, нарушаващи международното хуманитарно право в Газа, предава "Ройтерс".

Израел отрича умишлено да атакува цивилни във войната в Газа, заявявайки, че бойците на Хамас използват жилищни райони за прикритие, което палестинската ислямистка групировка отрича.

Делото в Берлин, заведено от няколко организации, включително Европейския център за правна подкрепа (ELSC), Правото за Палестина и Палестинския институт за публична дипломация, беше заведено в административен съд от името на палестинците в Газа.

В изявление адвокатите казаха, че доставките на оръжие и подкрепата, предоставена от Германия на Израел, нарушават задълженията на страната по Закона за контрол на военните оръжия.

Те цитираха заповед от януари на Международния съд (МС), според която Израел трябва да предприеме действия за предотвратяване на актове на геноцид в Газа. Израел отрича обвиненията в геноцид.

"Само предположението е достатъчно - че оръжията се използват за извършване на действия, които нарушават международното право - за оттеглянето на експерти по оръжията съгласно закона", каза адвокатът Ахмед Абед на пресконференция в петък в Берлин.

Той каза, че очаква решение в рамките на две до три седмици.

Говорителят на германското правителство Кристиане Хофман каза, че не може да коментира съдебното дело в Берлин и дали Германия ще спре износа на оръжия за Израел в очакване на решение.

"Федералното правителство обикновено разглежда всеки износ на оръжие поотделно и взема предвид редица фактори, включително правата на човека и хуманитарното право", каза тя, попитана по въпроса от репортери.

Експерти по международно право казаха, че е малко вероятно съдебният спор да успее да спре такъв износ на оръжия съгласно административното право, но може да накара Берлин да преразгледа позицията си, ако бъдат предоставени доказателства.

"Това може да натрупа политически натиск върху германското правителство да бъде по-прозрачно и да декларира кои оръжия планира да прехвърли или кои оръжия всъщност е прехвърлило на Израел", Макс Мутшлер, старши изследовател в Международния център за Бон Конфликтология, каза.

Правозащитните групи биха имали по-голям шанс за успех, ако отнесат случая до Международния съд в Хага, каза адвокат Холгер Ротбауер, който успешно съди производителя на оръжия Heckler & Koch за доставки на оръжие за Мексико през 2010 г.

"Струва ми се, че липсва германски закон, който да обхваща случая", каза Ротбауер пред Ройтерс, като каза, че само страна, пряко засегната от административно решение, може да заведе дело, за да го спре. Адвокатите по правата казаха, че действат от името на жителите на Газа.

Повече от 33 000 палестинци са били убити и 75 750 ранени при военната офанзива на Израел срещу Газа от 7 октомври насам, съобщи министерството на здравеопазването в Газа в актуална информация в петък.

Нидерландски съд нареди на страната да блокира целия износ на части за изтребители F-35 за Израел поради опасения, че те са били използвани за атаки срещу цивилни цели в обсадената от Израел Ивица Газа, където десетки хиляди бяха убити.

Миналата година Германия одобри износ на оръжие за Израел на стойност 326,5 милиона евро (353,70 милиона долара), включително военно оборудване и бойни оръжия, което е 10-кратно увеличение в сравнение с 2022 г., според данни на Министерството на икономиката.

Германия също подписа ангажимент с Израел за закупуване на неговата система за противоракетна отбрана Arrow-3 за близо 4,2 милиарда долара - най-голямата отбранителна сделка в историята на Израел.

Служба на ООН иска Израел да отговаря за възможни военни престъпления
Обновена

Служба на ООН иска Израел да отговаря за възможни военни престъпления

САЩ, Германия и още четири страни гласува против