Украйна се опитва да заобиколи блокадата на границата, наложена от полски тираджии, като извози камиони с влакови платформи, съобщава "Ройтерс".

Миналия месец полските шофьори на камиони започнаха протести срещу условията за достъп до ЕС за украински тирове. Те блокираха основните сухопътни коридори към Украйна, което доведе до по-високи цени на горивата и някои хранителни продукти, както и до забавяне на доставките на дронове за украинската армия.

"Натоварили сме влак, който стои на прехода с Хрубешув (на украинско-полската граница). Вече имаме 23 натоварени контейнерни вагона с камиони", заяви Валерий Ткачов, заместник-директор на търговския отдел в украинската национална железопътна компания.

Полските превозвачи държат под блокада на границата и военна помощ за Украйна

Полските превозвачи държат под блокада на границата и военна помощ за Украйна

Доставки на благотворителни и неправителствени организации закъсняват със седмици

Той уточни, че украинската и полската страна в момента съгласуват техническите въпроси.

"В момента, в който премине този тестов влак и всичко бъде наред, ще започнем да го прилагаме масово", обясни Ткачов.

По данни на Украйна около 3000 камиона са блокирани от полската страна на границата и досега властите не са успели да се споразумеят с протестиращите за условията за спиране на протестите.

Основното искане на полските превозвачи е да се спре достъпът на украинските шофьори на камиони до Европейския съюз без необходимост от разрешителни - нещо, което Киев и Брюксел твърдят, че е невъзможно.

Украйна и Полша отпушват границата с нов граничен пункт за камиони

Украйна и Полша отпушват границата с нов граничен пункт за камиони

Отваря се ГКПП "Угринов", който в момента работи само за коли и автобуси