Върховният съд на Каталуния лиши ръководителя на регионалното правителство Ким Тора от правото да заема държавна длъжност 18 месеца. Това се посочва в изявление, публикувано от правния орган, цитиран от ТАСС.

Делото на Тора, е свързано с неподчинение на решение на Централната избирателна комисия на Испания в навечерието на изборите в страната.

Ръководителят на региона е "осъден с година и половина лишаване право" за заемане на държавни постове, както и глоба от около 30 хиляди евро, съобщава съдът. Това решение може да се обжалва във Върховния съд на Испания.

Испания изключи правото на самоопределяне на Каталуния

Испания изключи правото на самоопределяне на Каталуния

Поредни многохилядни протести се проведоха в Барселона

Процесът срещу Тора се проведе през ноември тази година. Той е свързан с използването на сепаратистки символи върху правителствени сгради в очакване на общите избори в Испания, които се проведоха през пролетта. Прокуратурата поиска Тора да бъде лишен от правото да заема държавна длъжност за 20 месеца.

В навечерието на изборите в страната ЦИК реши да премахне жълтите панделки от административните институции в Каталония, които отчасти се превърнаха в символ сепаратистите, както и на естелади - неофициалните им знамена. Решението на ЦИК имаше за цел да гарантира политическия неутралитет на институциите преди гласуването.

Отначало Тора пренебрегна решението на ЦИК, а след това реши просто да замени жълтите панделки с бели, което не удовлетвори Централната избирателна комисия. След като ЦИК заплаши, че ще се обърне към прокуратурата, сепаратистките символи бяха премахнати от сградите на регионалните власти.

Съдът на ЕС обяви, че каталунецът Жункерас е с депутатски имунитет

Съдът на ЕС обяви, че каталунецът Жункерас е с депутатски имунитет

Каталунските сепаратисти искат освобождаването му в Испания