Белгийски апелативен съд реши във вторник да остави в ареста италианеца Николо Фига-Таламанка, съобщи "Ройтерс". Решението бе взето, след като прокурорите възразиха срещу решението да бъде освободен с електронна гривна за проследяване

Фига-Таламанка е един от четиримата души, арестувани по-рано през декември по обвинения в корупция, пране на пари и престъпна организация в Европейския парламент (ЕП). Това е един от най-големите корупционни скандали в Брюксел.

Припомняме, че другите трима, всички в предварителен арест, са Ева Каѝли, по това време вицепрезидент на Европейския парламент, бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери и партньорът на Каѝли Франческо Джорджи, който е бил парламентарен сътрудник.

Корупционният скандал в ЕП е разкрит след едногодишно разследване

Корупционният скандал в ЕП е разкрит след едногодишно разследване

Помогнали са и чужди разузнавателни служби

Фига-Таламанка беше генерален секретар на група за кампания за правата на човека, която прокурорите твърдят, че е била използвана от заподозрените за насочване на пари, платени от държава от Близкия изток, за закупуване на влияние в институциите на ЕС.

Четиримата отричат обвиненията. Полицията е открила около 1,5 милиона евро в брой на различни места, свързани със заподозрените, някои от тях скрити в куфар в хотелска стая.

Белгийският съд първоначално се съгласи Фига-Таламанка да бъде освободен с електронна гривна, но прокуратурата обжалва решението и то беше отменено във вторник.

В изявлението се казва, че изслушването на заподозрения Панцери е отложено по негова собствена молба за 17 януари 2023 г.

Катар намекна за спиране на газа заради корупционния скандал в ЕП

Катар намекна за спиране на газа заради корупционния скандал в ЕП

Страната отхвърля обвиненията

Катар осъди разследването за корупция, водено от Белгия, и спирането на достъпа му до Европейския парламент, предупреждавайки, че това може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ. Катарски дипломат разкритикува белгийските власти и настоя, че е била използвана "неточна" информация.

Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив, вследствие на което миналата седмица Европейският парламент спря достъпа на Катар до институцията.