Гръцкият евродепутат Ева Кайли е признала на разпит в Белгия, че е помолила баща си да скрие част от парите, които се намирали в дома й, според съобщения в белгийското списание Knack и вестник Le Soir, предава AMNA.

Докладите в пресата отбелязват, че нейният партньор Франческо Джорджи е признал, че е бил част от организация, използвана както от Мароко, така и от Катар за намеса в европейските дела, и че според документите, притежавани както от Le Soir, така и от италианския всекидневник la Repubblica, Кайли е "признала вината си частично", признавайки, че е помолила баща си да скрие пари, които са били в апартамента й.

Бащата на Кайли е бил арестуван на 9 декември, в първия ден от антикорупционна операция на белгийските власти, в брюкселския хотел "Софител" с куфар, пълен с пари. Според заповедта за арест на гръцкия евродепутат, издадена същия ден, тя е признала, че е инструктирала баща си да скрие парите.

Списание Knack съобщава, че Кайли е казала, че е знаела за дейностите на съпруга си с бившия евродепутат Пиер Антонио Панцери в миналото и че куфарите, пълни с пари, са били в апартамента й. В списанието се казва, че бившата водеща е "изпаднала в паника", когато полицията е спряла съпруга й, докато излиза от апартамента им на 9 декември. След това тя се е свързала с баща си и също се е опитала да предупреди Панцери и двама неназовани евродепутати, които също са разследвани.

Добавя се, че белгийският адвокат на Кайли е изпратил имейл до списанието в понеделник, за да изрази "възмущение", че списанието е получило достъп до тези документи и че правилата не са били спазени, като същевременно твърди, че неговата информация за "частични самопризнания" е "предубедено тълкуване".

ЕП отстрани от длъжност обвинената в корупция Ева Кайли

ЕП отстрани от длъжност обвинената в корупция Ева Кайли

Тя отхвърли обвиненията

Белгийската разузнавателна служба e работила в тясно сътрудничество с други европейски държави в продължение на повече от година, за да разкрие скандала с подкупите, който сега разтърси Европейския парламент, съобщи белгийското министерство на правосъдието, цитирано от Ройтерс.

Прокуратурата подозира, че гръцкият евродепутат Ева Кайли и трима други европейски служители са приели подкупи от домакина на Световното първенство по футбол Катар в опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, което се превърна в един от най-големите скандали, разразявали се някога в 27-членния блок.

И Катар, и Ева Кайли официално отрекоха каквото и да е нарушение.

Европейската прокуратура поиска имунитета на двама евродепутати

Европейската прокуратура поиска имунитета на двама евродепутати

Може да отнеме няколко седмици, преди парламентът да вземе решение