Европейският главен прокурор поиска Европейският парламент да отнеме имунитета на двама гръцки евродепутати, единият от които е замесен в корупционния скандал, съобщава Euronews.

В изявление прокуратурата съобщи, че искането й е последвало доклад на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) относно "подозрение за измама, която е в ущърб на бюджета на ЕС, във връзка с управлението на парламентарните надбавки.

Двамата замесени евродепутати са социалистката Ева Кайли, която наскоро беше лишена от ролята на вицепрезидент на Европейския парламент заради предполагаемото й участие в корупционния скандал, и Мария Спираки от дясноцентристката Европейска народна партия.

Европейският парламент потвърди, че е получил искането и незабавно започна необходимата процедура. Но може да отнеме няколко седмици, преди парламентът да реши дали да свали имунитета на двамата евродепутати.

Кайли, която в момента е в ареста по обвинения в пране на пари и корупция отрече каквото и да било неправомерно действие.

В отговор на искането на европейския главен прокурор Спираки заяви: "С радост приемам искането да снема имунитета си, за да покажа, че нямам нито едно евро финансов спор с Европейския парламент. Въпросът се отнася до издръжката на мой бивш колега от чужбина, който имаше сериозен личен проблем и отсъстваше известно време от Европейския парламент. Нямам връзка с Катаргейт, нямам връзка с друг случай."

Днес бе съобщено, че управляващата в Гърция партия "Нова демокрация" е прекратила членството на евродепутата Мария Спираки, пише гръцкият вестник "Катимерини".

Спираки няма да може да се кандидатира на общонационалните избори следващата година, докато статутът й не бъде възстановен.

В отговор на новината по време на посещение в Брюксел късно в четвъртък, премиерът Кириакос Мицотакис описа случая като "много сериозен".

Президентът на ПЕС: Корупция от всякакъв вид е неприемлива

Президентът на ПЕС: Корупция от всякакъв вид е неприемлива

От партията настояват за прозрачен процес