Партията на европейските социалисти (ПЕС) има подход на нулева толерантност към корупцията. Лицата, признати за виновни в корупция, нямат място в прогресивното политическо семейство. В отговор на обвиненията относно незаконно лобиране в европейските институции, ПЕС потвърждава пълния си ангажимент за изкореняване на престъпността в политиката, се казва в изявление на партията. Президентът на ПЕС Стефан Льовен заяви:

"Корупцията от всякакъв вид е напълно неприемлива. Тя няма място в нашата политическа система. Тя няма място в обществото. ПЕС има подход на нулева толерантност към това. Лицата, признати за виновни в корупция, нямат място в прогресивното политическо семейство.

За всички онези в нашата партия, които са се борили за изкореняване на корупцията в политиката, ние носим отговорност да се уверим, че техните усилия са почетени. Искам да изпратя съобщението, че грубото нарушение, в което е обвинен наш представител, е напълно неприемливо.

Подкрепям стъпките, които вече са предприети от ръководството на Групата на социалистите и демократите и нашите партии-членки. Но трябва да признаем, че достигането до дъното на този скандал ще бъде дълъг процес, който трябва да бъде независим, прозрачен, пълен и откровен. Не трябва да си правим илюзии относно промените, които нашето политическо семейство трябва да направи," заяви Льовен.

ПЕС се ангажира с борбата за изкореняване на корупцията, още повече, когато членовете на нашето движение са под подозрение. Твърденията, съобщени за първи път миналата седмица, шокираха социалистическото политическо семейство, заявиха от партията.

ПЕС благодари на властите за ефективната полицейска работа, която разкри доказателства за корупция. Текущите процеси доказват, че върховенството на закона се приема много сериозно в европейските институции. Нарушенията на върховенството на закона трябва да се разследват, където и когато се разкрият доказателства, а отговорните - физически лица, организации или държави - трябва да поемат пълните правни последици.

За да се предпазят от бъдещи скандали и да се запази доверието на гражданите в публичните институции, събитията, довели до този скандал, трябва да бъдат напълно анализирани в независим и прозрачен процес.

ПЕС се ангажира с по-нататъшното укрепване на процесите в рамките на прогресивното политическо движение и европейските институции за борба с корупцията, за вършиха от Партията на европейските социалисти.

Припомняме, че политическите групи в Европейския парламент гласуваха да лишат Ева Кайли от поста й на вицепрезидент заради големия корупционен скандал, избухнал преди дни, съобщава Ройтерс. Самата Кайли Отхвърли обвиненията.

Кайли, един от 14-те вицепрезиденти на парламента, беше сред четиримата арестувани в Белгия през уикенда по обвинения, че домакинът на Световното първенство по футбол Катар ги е обсипвал с пари и подаръци, за да повлияе на вземането на решения.

Гръцките власти замразиха всички активи на заместник-председателката на Европейския парламент Ева Кайли от Гърция, след като тя беше задържана в за предполагаемото ѝ участие в корупционния скандал, свързан с Катар, съобщава "Франс прес".

Мярката, която се прилага и за роднините на Кайли, се отнася за "банкови сметки, сейфове, компании и всички други финансови активи", обясни президентът на гръцката Агенция за борба с прането на пари Хараламбос Вурлиотис.

Аферата Катар: Иззети са около 20 хиляди евро от Франческо Джорджи

Аферата Катар: Иззети са около 20 хиляди евро от Франческо Джорджи

Това е станало от дома му в покрайнините на Милано