Катар осъди разследването за корупция, водено от Белгия, и спирането на достъпа му до Европейския парламент, предупреждавайки, че това може да повлияе "отрицателно" на отношенията и доставките на природен газ, съобщава "Франс прес".

Катарски дипломат разкритикува белгийските власти и настоя, че е била използвана "неточна" информация.

Гръцкият евродепутат Ева Кайли е една от шестимата задържани след поредица от акции, при които са открити най-малко 1,5 милиона евро в брой.

Твърди се, че парите са били свързани с държава от Персийския залив, вследствие на което миналата седмица Европейският парламент спря достъпа на Катар до институцията.

"Решението да се наложи такова дискриминационно ограничение, което ограничава диалога и сътрудничеството с Катар, преди съдебният процес да е приключил, ще се отрази негативно на регионалното и глобалното сътрудничество в областта на сигурността, както и на продължаващите дискусии около световната енергийна бедност и сигурност", подчерта дипломатът.

Катар и Европарламентът на неограничените възможности

Катар и Европарламентът на неограничените възможности

Както ЕП и евродепутатите многократно са показвали - прозрачност не е равно на отчетност, правила не значи изпълнение

Категорично отхвърляме обвиненията, свързващи нашето правителство с неправомерно поведение, посочи още той.

Катар не беше единствената държава, посочена в разследването, но страната ни беше подложена на изключителни критики и атаки, допълни дипломатът и отбеляза, че в Катар с голяма тревога са наблюдавали избирателното осъждане на страната.

Белгийските прокурори заявиха, че са разследвали корупцията в Европейския парламент повече от година преди обиските и арестите от последните десет дни.

Дълбоко разочароващо е, че белгийското правителство не направи никакви усилия да се ангажира с нашето правителство за установяване на фактите, след като е разбрало за обвиненията, изтъкна дипломатът.

В изявлениетото се подчертават "близките" отношения с Белгия.

Нашите страни си сътрудничиха по време на пандемията от коронавирус и Катар е важен доставчик на втечнен газ за Белгия, припомни той.

Брюксел и корупционният скандал - Няколко гнили ябълки или цяла гнила бъчва?

Брюксел и корупционният скандал - Няколко гнили ябълки или цяла гнила бъчва?

Някои в ЕС са категорични, че разследването за корупция засяга само няколко лица, за други е прогнило много по-дълбоко