Това е скандалът, който всички видяха, пише Сара Уитън за "Политико".

Обвинения в корупция и пране на пари вкараха вицепрезидент на Европейския парламент в затвора и поставиха в неудобно положение единствената пряко избрана институция на Европейския съюз със запечатани офиси и куфари, пълни с пари. Подробностите може и да не бяха предвидими, но крайната сметка беше: активистите за прозрачност предупреждават за небрежни правила и дори по-небрежно прилагане в парламента от години.

Ако "Европейският парламент е атакуван", както каза президентът Роберта Метсола в понеделник, това е поне отчасти резултат от яростна съпротива срещу всеки опит за затваряне на вратичките. Отново и отново членовете на парламента се съпротивляваха на предложенията да се хвърли повече светлина върху работата им и пренебрегваха липсата на прилагане на вече съществуващите правила - като през цялото време се възползваха от предимствата и привилегиите, които биха накарали член на фамилия Боргезе да се изчерви. 

Членовете на ЕП получават брутна заплата от около 9400 евро на месец, но им е позволено да заемат и втора (и трета, и четвърта, и ...) работа. И около една четвърт от евродепутатите правят точно това, според анализ на ЕС от 2021 г. на Transparency International. Един депутат - италианецът Сандро Гози - има 20 странични дейности, прибирайки поне 360 000 евро годишно (и може би два пъти повече), според неговите доброволни финансови декларации.

Това, отбелязва Transparency International, отваря вратата за всякакви конфликти на интереси. Например се цитира Миапетра Кумпула-Натри, финландска социалистка, "която заема платени позиции в бордовете на две енергийни компании в родната си страна, докато служи като член на комисията по индустрия, изследвания и енергетика".

В допълнение към заплатите си евродепутатите получават месечна надбавка от 4700 евро за пътуване и 4800 евро "надбавка за общи разходи". Това е предназначено да се изразходва за неща като наем на офис, интернет връзки и организиране на срещи - но никой не знае дали е така. През октомври ръководството на парламента гласува вече да не изисква евродепутатите да предоставят разписки за парите, които са похарчили. "Не става дума за облекчаване на правилата, а за подобряване на прозрачността и отчетността", каза тогава говорител на парламента пред "Политико".

Евродепутатите също се противопоставиха на призивите да докладват за всички свои срещи с външни лобисти. Изисква се само за ръководители на комисии и докладчици - и тези изисквания имат непоследователни нива на съответствие. На всичкото отгоре така наречените групи за приятелство — често ръководени от посолства на чужди държави и групи по интереси — създават желаеща аудитория да получава привилегии и пропаганда чрез посещения.

"Системата просто не работи", каза Витор Тейшейра, старши политически служител в Transparency International EU. Това е особено вярно, каза той, когато става въпрос за залавяне и след това наказване на онези, които нарушават правилата. Едно от оправданията за промяната в правилата за касовите бележки е, че поне е честно - в по-голямата си част така или иначе никой не проверява.

Или въпросът за страничните работни места. Поне Кумпула-Натри е регистрирала работата си в енергийните компании. Както посочва Transparency International, повечето доброволни оповестявания са "безсмислени" — като членовете на ЕП просто изброяват неща като "икономическа дейност", "на свободна практика" или "собственик на консултантска компания" като длъжности. Един евродепутат, полският Радослав Сикорски, каза, че е печелил 40 000 евро на месец за неуточнени "консултации".

Дори когато евродепутатите бъдат хванати в престъпление, едва ли ще излезе нещо от това. Парламентът има Кодекс за поведение, който подробно описва какво могат и какво не могат да правят членовете на ЕП, но комисията от членове на ЕП, натоварена с прилагането на правилата, често не го прави.

През 2018 г. например германският евродепутат Маркус Фербер писа до главни изпълнителни директори, рекламирайки услугите си като консултант. Предложението: помощ при прилагането на нови финансови правила, за които той е помогнал да се напишат, крещящ конфликт на интереси. Тогавашният президент на парламента Антонио Таяни "заключи, че в момента няма нарушение на Кодекса за поведение", каза тогава помощник.

По време на последния парламентарен мандат, от 2014 г. до 2019 г., консултативен панел установи, че 24 евродепутати са нарушили кодекса на поведение, предавайки препоръка за действие на президента. Нарушенията варират от липса на надлежно докладване на задгранично пътуване до злоупотреба с парламентарни средства, но в крайна сметка нито едно не е официално санкционирано - решение, което е единствено в ръцете на председателя на парламента. Ако бяха, максималното наказание щеше да бъде отнемане на част от заплатата им за 30 дни.

Подаването на сигнали също не се препоръчва. През 2019 г. ЕП гласува в подкрепа на общоевропейски стандарти за защита на хората, които съобщават за нарушения на законите на блока, но отказа да въведе свои собствени защити. Ако парламентарен сътрудник докладва за лошо поведение, не е гарантирано, че ще запази работата си. Ако разкритията доведат до отстраняването на шефа им или ако шефът е освободен и не иска повече асистентът да е наоколо, помощникът е сам - и е малко вероятно да си намери друг работодател в парламента.

През 2016 г. имаше три случая на лица, подаващи сигнали за нередности и тримата загубиха работата си, според писмените отговори от секретариата на парламента на процедура по освобождаване от отговорност във връзка с изпълнението на бюджета. Оттогава през 2021 г. има само още един случай на подател на сигнали.

Ето защо белгийският премиер Александър Де Кроо беше прав, когато каза пред репортери, че що се отнася до скандала с Катар, "белгийското правосъдие прави това, което на пръв поглед Европейският парламент не е правил".

"Европейският парламент има много средства да се регулира", добави той. "Оказва се, че това до голяма степен е система за саморегулиране, базирана на доброволни усилия, които очевидно не са били достатъчни."

В отговор на скандала Мецола обеща в понеделник да прекрати "бизнеса както обикновено" и обеща нови защити на лицата, подаващи сигнали за нередности, и повишена прозрачност при пряк или непряк контакт с чуждестранни участници. Тя също така подчерта факта, че трафикантите на торби с пари в крайна сметка са изправени пред правосъдието. "Винаги ще има някои, за които една торба с пари винаги си струва риска", каза тя. "Най-важното е тези хора да разберат, че ще бъдат хванати".

В четвъртък евродепутатите разглеждат резолюция, настояваща за повече ресурси за регистъра за прозрачност на ЕС - електронна база данни за лобисти, неправителствени организации и корпоративни интереси и техните разходи - и привеждане на стандартите на Парламента в съответствие със защитата на лицата, подаващи сигнали за нередности, за които той призовава. Необвързващо, несъмнено ще мине. Защитниците на Европейския парламент обичат да казват, че той е сред най-прозрачните парламенти в света. Междувременно председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен изрази нова решимост да създаде независим орган по етика, който да контролира всички институции на ЕС. 

Проблемът за Мецола, нейната институция и за европейските граждани като цяло е, че - както Парламентът и неговите членове многократно са показвали - прозрачността не се равнява непременно на отчетност и правилата не винаги се превръщат в изпълнение.

"Ние ще разтърсим този парламент и този град", каза Мецола пред събралите се евродепутати в Страсбург в понеделник. "И имам нужда от вашата помощ, за да го направя."

Ако историята е някакво ръководство, това едва ли ще се случи.

Брюксел и корупционният скандал - Няколко гнили ябълки или цяла гнила бъчва?

Брюксел и корупционният скандал - Няколко гнили ябълки или цяла гнила бъчва?

Някои в ЕС са категорични, че разследването за корупция засяга само няколко лица, за други е прогнило много по-дълбоко