Апелативният съд в Хага отмени предишно решение на окръжния съд и заяви, че Русия има задължения да плати над 50 милиарда долара на бившите акционери на ЮКОС (б.р. компания на бившия руски петролен магнат Михаил Ходорковски). Това става ясно от документи, публикувани във вторник на уебсайта на съда, съобщава ТАСС.

"През 2014 г. международният арбитраж постанови, че Русия трябва да плати милиарди долари обезщетение за вреди на бивши акционери на ЮКОС", се казва в изявлението.

Руската федерация поиска Районният съд в Хага да отмени това решение и съдът да се произнесе в полза на руската страна. Апелативният съд в Хага обаче реши, че по-ранната присъда е погрешна. Това означава, че решението на международния арбитраж влиза в сила

Руската федерация, все още има възможност да обжалва пред Върховния съд на Холандия.

Хагски съд реши в полза на Русия в спора за ЮКОС на Ходорковски

Хагски съд реши в полза на Русия в спора за ЮКОС на Ходорковски

От съда обявиха, че арбитражният съд няма юрисдикцията

"Отмяната на арбитражното решение може да бъде направена само на база ограничен брой основания", пояснява решението.

"Една от тези причини е липсата на компетентност на арбитражния съд да вземе решение по случая. В решението, издадено на 20 април 2016 г., окръжният съд отмени решението, като разгледа че арбитражният съд не е имал съответната компетентност, но апелативният съд не е съгласен с решението на съда".

Международният арбитраж, създаден чрез Постоянния арбитражен съд в Хага, след 10 години разглеждане на делото през 2014 г., задължава Русия да плати около 50 милиарда долара на компании, свързани с бивши акционери на ЮКОС - Юкос Универсал Лимитед, Хюли Ентърпрайс Лимитед и Ветеран Петролеум Лимитид. 

Съдиите преценяват, че действията на Руската федерация по отношение на ЮКОС нарушават споразумението с Енергийната харта, която страната е подписала, но не е ратифицирала.

Руската страна апелира, че някои разпоредби на документа не могат да бъдат приложени към Руската федерация, без процедура за ратификация.

На 20 април 2016 г. окръжният съд в Хага обяви решенията на арбитража за невалидни и оттегли задълженията на Русия за плащане на 50 милиарда долара.

Бившите акционери на ЮКОС през лятото на 2016 г. обжалват пред апелативния съд в Хага, за отмяна на решението на окръжния съд и възстановяване на арбитражните решения за изплащане на 50 милиарда долара.

Конституционният съд на Русия отхвърли решение на европейски съд за ЮКОС

Конституционният съд на Русия отхвърли решение на европейски съд за ЮКОС

Според съда постановлението на ЕСПЧ противоречи на нормите

"Това е победа за върховенството на закона. Независимите съдилища на демокрацията показаха своята цялост и служеха за справедливост. Беше потърсена сметка за брутална клептокрация", казва в изявление Тим Осбърн, главен изпълнителен директор на GML, компания, съставена от акционери на ЮКОС, цитиран от АП.

Руското правосъдно министерство заяви в изявление след присъдата, че Русия ще обжалва

Държавата започна "пълномащабно нападение срещу ЮКОС и неговите бенефициенти, за да фалира ЮКОС и да присвои активите му, като в същото време отстрани г-н Ходорковски от политическата арена", заявиха арбитрите.

Руското министерство на правосъдието заяви, че Хагският апелативен съд "игнорира факта, че бившите акционери на ЮКОС не са били добросъвестни инвеститори", отбелязвайки, че "те са спечелили контрола върху активите на компанията чрез незаконни действия, включително сговор и подкупване на длъжностни лица".

Министерството също така подчертава, че решението от вторник противоречи на присъдата от Европейския съд за правата на човека от 2011 г., която отхвърли твърденията, че делото срещу ЮКОС се води политически.

"Руската федерация ще продължи да защитава законните си интереси и ще обжалва присъдата във Върховния съд на Холандия", заяви министерството, цитирано от АП.

Ходорковски иска руснаците да бъдат въоръжени, за да се защитават от правителството си

Ходорковски иска руснаците да бъдат въоръжени, за да се защитават от правителството си

Настоява за децентрализирано правителство