Бившият петролен олигарх Михаил Ходорковски, който е твърд критик на Кремъл и който от най-богатия човек в Русия се превърна в най-известния ѝ затворник, остава оптимист за страната, от която той избяга след освобождаването му от затвора през 2013 г.

Визията му за бъдеща демократична Русия се състои в децентрализирано правителство, включително по-добри криминални разследвания, а също така предлага няколко изненади.

Критици на Путин в обща борба руснак да не оглавява Интерпол

Критици на Путин в обща борба руснак да не оглавява Интерпол

Михаил Ходорковски и Бил Браудър

В голямо интервю за рускоезичната телевизия "Настоящи времена" той коментира, че Русия е на европейски път и е на такъв в продължение на векове. Той също така предлага, че гражданите на Русия трябва да бъдат въоръжени, за да се защитават не от престъпници, а от своето собствено правителство.

"Смятам, че ако искаме да бъдем свободни хора, тогава хората трябва да имат оръжия. И тези оръжия трябва да им позволят не да се защитават от престъпници; с престъпниците трябва да се справят политиците, работещи заедно с правоприлагащите органи. Хората трябва да имат оръжия, за да се защитават от своето собствено правителство", подчертал Ходорковски.

Ходорковски: Путин е отговорен за отравянето на Скрипал

Ходорковски: Путин е отговорен за отравянето на Скрипал

Нападението е по заповед на Путин или е загубил контрол над спецслужбите…

След като в началото на века влезе в конфликт с Кремъл, Ходорковски беше вкаран в затвора за повече от десетилетие по обвинения за финансови престъпления, които според негови привърженици са били изфабрикувани. Неговата петролна компания "Юкос" беше унищожена, като най-големите ѝ активи бяха продадени на държавния петролен гигант "Роснефт".

Ходорковски, който днес живее в Лондон и управлява своята фондация "Отворена Русия", която се бори за демокрация в Русия, е изтъкнал, че убийството на известния опозиционен политик Борис Немцов през 2015 г. е послужило за смразяващо напомняне за опасностите, пред които са изправени правозащитниците в Русия на президента Владимир Путин.

Ходорковски търси алтернатива на Путин

Ходорковски търси алтернатива на Путин

Руският магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски

"Когато убиха Борис Немцов, всички знаехме, че зад хората, които незабавно бяха арестувани там, бяха онези на по-високи равнища, което стана ясно веднага. Независимо от това Путин без дълго обмисляне реши да ограничи разследването до този по-нисък ешелон, а не срещу тези на по-високите равнища", обясни Ходорковски.

По думите му, той и други правозащитници, включително Алексей Навални, друг голям критик на Кремъл, биха имали малки шансове, ако Путин поиска да бъдат мъртви.