Съд в Никарагуа отне гражданството на 94 дисиденти. Сред обявените за "предатели на отечеството" са награденият писател Серхио Рамирес, поетесата Джоконда Бели и католическият епископ Силвио Баес. Всичките 94 са отявлени критици на президента Даниел Ортега, който кара четвъртия си пореден мандат, информира БиБиСи.

Това е втората група критици на правителството, чието гражданство е отнето. Миналата седмица същото се случи с други 222 дисиденти.

Много от включените в списъка от 94 живеят в чужбина. Съдията ги описа като бегълци от правосъдието, въпреки че много от тях са напуснали Никарагуа, преди да бъдат повдигнати обвинения срещу тях.

Писателят Серхио Рамирес, който спечели испанската награда "Сервантес" за литература през 2017 г., е един от онези, които живеят в изгнание в Испания. Той е бил близък съюзник на президента Ортега, както и негов вицепрезидент по време на първия мандат на президента от 1985 до 1990 г.

Централноамериканският офис на Върховния комисар на ООН за правата на човека осъди този ход и призова Никарагуа "незабавно да прекрати преследването и репресиите.

ООН: Никарагуа системно нарушава човешките права

ООН: Никарагуа системно нарушава човешките права

Арести, закрити НПО-та и заглушени медии