Френски апелативен съд в понеделник потвърди присъдата на бившия премиер Франсоа Фийон за присвояване на публични средства, но намали с една година затвора му, съобщи "Ройтерс".

Фийон беше осъден през 2020 г. на пет години затвор, три от които условно, за това, че плати на съпругата си около 1 милион евро публични средства за минимална работа като негов парламентарен помощник - скандал, който сложи край на президентските му амбиции.

Затвор за бившия премиер на Франция Франсоа Фийон

Затвор за бившия премиер на Франция Франсоа Фийон

Фийон получи присъда от пет години затвор, с три години условно

Апелативният съд промени присъдата на четири години затвор, три от които условно, каза служител на съда.

Досега Фийон не е излежал в затвора, тъй като присъдата му не е била изпълнена, докато жалбата му е била висяща.

Но е малко вероятно той да отиде зад решетките в страна, където кратките присъди за такива престъпления често се заменят със задържане у дома с електронно устройство.

Адвокатите му казаха, че той ще обжалва присъдата. Те казаха, че освен процедурни въпроси, има и основни въпроси относно разделението на властите в случая между съдебна власт, правителство и парламент.

Когато скандалът избухна, Фийон заклейми кампанията от мръсни трикове и отрече да е направил нещо незаконно, въпреки че по-късно призна, че е допуснал грешка в преценката.

Започна съдебният процес срещу бившия премиер на Франция Франсоа Фийон

Започна съдебният процес срещу бившия премиер на Франция Франсоа Фийон

Фийон беше премиер при президента Никола Саркози от 2007 до 2012 г.

Бившият консервативен политик, който след неуспешната си кандидатура за президент през 2017 г. работи във финансовия сектор, е изправен пред нови критики за това, че работи за две руски петролни компании.

Малко след началото на войната в Украйна в края на февруари Фийон каза, че при такива условия не може да продължи да бъде член на бордовете на руската държавно контролирана петролна компания "Зарубежнефт" и нефтохимическата компания "Сибур".