Френски съд осъди бившия премиер Франсоа Фийон и съпругата му Пенелопе по обвинения във фиктивни назначения, съобщават АФП и други медии.

Фийон получи присъда от пет години затвор, с три години условно. Съпругата му също е призната за виновна. Тя получава тригодишна условна присъда, според решението на съда в Париж. Двамата трябва да платят и глоба от 375 000 евро. Фийон не може да участва на избори през следващите 10 г.

Започна съдебният процес срещу бившия премиер на Франция Франсоа Фийон

Започна съдебният процес срещу бившия премиер на Франция Франсоа Фийон

Фийон беше премиер при президента Никола Саркози от 2007 до 2012 г.

Защитата на бившия министър-председател обяви, че ще обжалва присъдата.

Фийон и съпругата му Пенелопе бяха разследвани за фиктивни назначения. Разследването беше предшествано от множество информации, че Фийон е уредил съпругата и децата си да получават заплащане за работа, която в действителност не са изпълнявали. Скандалът провали президентската кампания на бившия министър-председател през 2017 г. след публикацията на френското издание "Canard Enchaine", че след 2000 г. Фийон като депутат фиктивно е назначил съпругата си Пенелопе за своя сътрудничка, за което тя е получила стотици хиляди евро.

Експремиерът на Франция Франсоа Фийон и съпругата му се изправят пред съда

Експремиерът на Франция Франсоа Фийон и съпругата му се изправят пред съда

Все още не е насрочена дата за начало на процеса

Сатиричният вестник писа, че Фийон е наел две от петте си деца като парламентарни асистенти, докато е бил сенатор. Те са спечелили общо 84 000 евро между 2005 и 2007 г.

65-годишният Фийон е обвинен в злоупотреба с държавни средства, конспирация и укриване на информация за финансовата си ситуация пред властите. Той можеше да получи максимална присъда от 10 г. затвор и глоба от 1 милион евро. Съпругата му е обвинена, че не е съобщила на властите за злоупотреба с държавни средства.

Фийон беше премиер при президента Никола Саркози от 2007 до 2012 г. Преди да избухне скандалът той беше фаворит за държавен глава на страната.

Саркози подкрепи Фийон за президент на Франция

Саркози подкрепи Фийон за президент на Франция

Този кандидат име опит, воля и програма, за да се преодолеят "последните 5 катастрофални за страната години".