Върховният съд на Русия отхвърли в четвъртък две жалби на единствения антивоенен кандидат Борис Надеждин след дисквалификацията му от президентските избори в Русия следващия месец, предава Ройтерс.

Обявявайки решението на съда срещу него, Надеждин каза, че ще обжалва и двете решения и ще заведе нов иск срещу отказа на избирателната комисия да го регистрира.

"Не се отказвам и няма да се откажа", каза той.

Надеждин се надяваше да се противопостави на президента Владимир Путин, но миналата седмица не беше допуснат до изборите. Избирателната комисия съобщи, че е открила нередности, включително имена на починали хора в списъка с подписи на поддръжници, които той е представил в подкрепа на кандидатурата си.

Като го дисквалифицира, комисията отстрани единствения останал кандидат, който се обяви против това "специалната военна операция" в Украйна, описвайки я като фатална грешка на лидера на Кремъл. Друга антивоенна фигура, Екатерина Дунцова, отпадна при първото препятствие в процеса на регистрация през декември.

Въпреки че никой не е очаквал Надеждин да спечели, той проведе ефективна кампания и натрупа видим импулс, като се възползва от широко разпространеното безпокойство от войната. Хората се редяха на опашка отвън в студената зима, за да добавят имената си към списъка, който трябва да съдържа най-малко 100 000 подписа на поддръжници.

"Огромен брой хора се наредиха във всички градове на страната", каза той пред съда. "Нямаше опашки за записване за други кандидати. Само ние имахме такова нещо."

Много коментатори предположиха, че на Надеждин е било позволено да преодолее първоначалните препятствия, за да влезе в изборите само с одобрението на Кремъл - нещо, което Надеждин отрече - за да създаде вид на конкуренция.

Кремъл казва, че той никога не е бил сериозен съперник и че избирателната комисия просто е приложила правилата.

Решението на руската ЦИК означава, че Путин, който е на власт като президент или министър-председател от последния ден на 1999 г., ще се изправи срещу само трима други кандидати на вота на 15-17 март: Владислав Даванков от партията Нови хора; Леонид Слуцки, лидер на лоялната към Кремъл ултранационалистическа Либерално-демократическа партия и кандидатът на комунистическата партия Николай Харитонов.

Никой от тях не критикува Путин, нито представлява сериозно предизвикателство.

Победата ще удължи управлението на Путин с още шест години, поставяйки го на път да изпревари Йосиф Сталин и да стане най-дълго управлявалият руски владетел след императрица Екатерина Велика през 18 век.

Путин копнее за отмъщение срещу Европа и САЩ

Путин копнее за отмъщение срещу Европа и САЩ

Агентът на КГБ е готов да се възползва от всяка слабост и да излее военна сила и злоба