Испанският съд остави в ареста 74-годишния Помпейо Гонсалес Паскуал. Бивш служител на кметството на малък град е обвинен в шест случая на тероризъм. Прокуратурата смята, че именно той е изпращал писма с животински останки и колети с експлозиви до украинските посолства в цяла Европа, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Съдът, според Ройтерс е счел за доказано, че Паскуал е изпратил тези писма, за да могат страните в Европа да се откажат от подкрепата за Украйна. Освен това той е посещавал сайтовете на руски пропагандни медии и социалната мрежа ВКонтакте.

Припомняме, че на 30 ноември миналата година в украинското посолство в Испания пристигна плик, който се взриви при опит за отваряне, като комендантът на мисията беше ранен. Тогава през декември 18 украински посолства и консулства в цяла Европа получиха писма с животински останки - най-често очи.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече тези "болни и странни" писма акт за сплашване на дипломатите.

В допълнение към изпращането на оръжие в помощ на Украйна, Испания започна обучение на украински войници като част от програма на Европейския съюз и предоставя хуманитарна помощ на страната.

Испания също дава танкове "Леопард" на Украйна

Испания също дава танкове "Леопард" на Украйна

Страната се присъединява към Германия и САЩ