Съдът на ООН в Хага постанови, че руските власти са частично виновни за нарушаване на международните конвенции за борба с финансирането на тероризма и за премахване на всички форми на расова дискриминация. Това решение беше взето след иск, подаден от Украйна, която обвини Москва, че подкрепя въоръжените сепаратисти в Донбас и нарушава правата на малцинствата в анексирания Крим. Това обобщи Би Би Си.

Съдът отхвърли повечето от обвиненията на Украйна срещу Русия във финансиране на тероризма. Той установи единствено, че Москва не е успяла да разследва правилно обвиненията на Киев срещу представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Съдът на ООН също така заяви, че по втората част от обвиненията Украйна не е успяла да докаже повечето от фактите за расова дискриминация срещу кримските татари и украинците в Крим.

Съдът обаче постанови, че Русия не е успяла да защити правата на етническите украинци в Крим, където броят на учениците, изучаващи украински език, е намалял рязко. По този начин Русия е нарушила задълженията си по Конвенцията за премахване на всички форми на расова дискриминация, заяви съдът.

През януари 2017 г. Украйна подаде иск срещу Русия, а през ноември 2019 г. съдът в Хага го прие за разглеждане. Русия се опита да твърди, че съдът в Хага не е компетентен да разгледа делото, но съдът призна неговата компетентност.

В средата на юни 2023 г., девет години след катастрофата на MH17 и почти година и половина след като Русия реши да разшири конфликта с Украйна в пълномащабна инвазия, делото стигна до разглеждане по същество.

Киев настояваше, че Москва е замесена в спонсорирането на тероризма в Донбас и е отговорна за дейността на сепаратистките групи. По-специално, тя е виновна за свалянето на пътническия самолет Boeing MH17, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур през юни 2014 г., с помощта на ракетна установка "Бук", внесена от Русия.

По-рано нидерландски съд постанови, че именно Русия е отговорна за смъртта на 298 пътници и членове на екипажа на Боинг 777 на Малайзийските авиолинии, сред които 196 нидерландски граждани, както и за това, че не е провела правилно разследване на случая.

Освен това, според обвиненията на Украйна, от 2014 г. насам Русия системно дискриминира неруското население на анексирания Крим, включително кримските татари.

"От 2014 г. Русия първо незаконно окупира Крим, а след това започна кампания за културно прочистване, преследвайки етнически украинци и кримски татари", заяви Кориневич.

Представителят на Русия в съда, Александър Шулгин, обвини Украйна в "нагли лъжи и фалшиви обвинения дори в съда".

Зеленски в Хага: Тази война трябва да бъде последната в света и ние ще я направим
Обновена

Зеленски в Хага: Тази война трябва да бъде последната в света и ние ще я направим

Той посети Международния наказателен съд в Хага

Решението на съда на ООН е окончателно и не може да бъде оспорвано. Съдът в Хага обаче не разполага с механизми, с които да принуди Русия да се съобрази с него.

През март 2022 г. съдът на ООН нарежда на Русия да преустанови военните действия на украинска територия като временна мярка по друг иск, подаден от Киев: твърдение, че Москва е нарушила Конвенцията за геноцида във връзка с пълномащабна инвазия. Това решение остана без действие.

Очаква се в петък тази седмица съдът на ООН да реши дали е компетентен да разгледа иска за геноцид.

Съдът отхвърли повечето искове на Украйна по въпроса за финансирането на тероризма.

Той заяви, че само предполагаемата подкрепа на Русия за тероризма чрез финансиране, но не и оръжията, използвани за извършване на терористични атаки, може да бъде от значение за делото.

Съдът в Хага също така заяви, че не разполага с достатъчно доказателства, за да реши дали групите, които Украйна нарича терористични, наистина са такива.

Руският комисар по правата на детето не разбира в какво я обвинява съдът в Хага

Руският комисар по правата на детето не разбира в какво я обвинява съдът в Хага

Твърденията за насилствено депортирани деца от Украйна били неверни и неясни

В същото време съдът на ООН постанови, че Русия не е провела необходимото разследване на обвиненията в участие в терористични действия на представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, които Украйна е отправила, и по този начин е нарушила Конвенцията за борба с финансирането на тероризма. Това е единствената точка в тази част от обвиненията, повдигнати от Украйна, която беше удовлетворена.

В същото време съдът на ООН отказа да вземе решение относно изплащането на обезщетение на Украйна, за което Киев настояваше.

По отношение на втората група твърдения, свързани със ситуацията в Крим, Съдът установи, че действията на руските правоприлагащи органи срещу кримските татари може да са нарушили частично правата на тази етническа група.

Въпреки това по отношение на твърденията за расова дискриминация съдът заявява, че не е убеден, че кримските татари и украинците в Крим са били преследвани въз основа на техния етнически произход. Той счита, че действията срещу тях може да са били политически мотивирани.

Главният прокурор в Хага не изключва да види Путин на подсъдимата скамейка

Главният прокурор в Хага не изключва да види Путин на подсъдимата скамейка

Не можем да позволим децата да бъдат третирани като военна плячка

Съдът заявява, че Украйна не е успяла да го убеди, че Русия е нарушила правата на украинците и кримските татари въз основа на тяхната националност.

Въпреки това съдът постанови, че Русия е виновна за нарушаването на правата на етническите украинци в Крим, тъй като броят на учениците, които се обучават на украински език, рязко е намалял след анексирането на полуострова.

Съдът също така отказа да присъди на Украйна обезщетение по този въпрос.