Апелативният съд във Вашингтон постанови сваляне на обвиненията за лъжливи изявления, повдигнати срещу бившия съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин, което е победа за Белия дом по казус, който беше централен за разследването, свързано с намесата на Русия в американските президентски избори през 2016 г., съобщава "Франс прес".

Републиканци опитват да оневинят Флин със записи от разговорите му с Кисляк

Републиканци опитват да оневинят Флин със записи от разговорите му с Кисляк

Разговори от края на 2016 г. и началото на 2017 г., бяха публикувани в петък

Съдът одобри извънредното решение на главния прокурор на САЩ Уилям Бар да свали обвиненията срещу Флин, дори след като той два пъти се призна за виновен, че е лъгал разследващите от ФБР, като отмени решението на по-ниска съдебна инстанция, която беше отсъдила против Флин.

Решението на Бар на 7 май да свали обвиненията предизвика открит разрив в Министерството на правосъдието (играещо ролята и на прокуратура), изправяйки го срещу съдията по делото и прокурорите от ведомството.

Флин поиска Апелативният съд да прекрати делото срещу него

Флин поиска Апелативният съд да прекрати делото срещу него

Федерален съдия отказа да изпълни заповед на правосъдното министерство

Този ход, повече от три години след като Флин за първи път беше разследван заради тайни обсъждания, които е имал с посланика на Русия във Вашингтон Сергей Кисляк, предизвика обвинения, че Бар прави политическа услуга на Тръмп.

Ала в решението на Бар да прекрати делото се казва, че първоначалното разследване на ФБР за Флин, част от масираното разследване на контраразузнаването за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г., няма "законна разследваща база".

След съобщението на съда Тръмп, който по-рано намекна, че може да помилва бившия генерал, написа в профила си в "Туитър", че решението на съда било "страхотно".

Случаят с Майкъл Флин се заплита

Случаят с Майкъл Флин се заплита

Американски съдия замрази решението на Министерството на правосъдието да свали обвиненията