Новоразсекретени стенограми от разговори потвърждават, че бившият съветник по въпросите на националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Майкъл Флин, наистина е обсъждал санкциите на САЩ с тогавашния посланик на Русия Сергей Кисляк преди встъпването в длъжност на Тръмп.

Разговори от края на 2016 г. и началото на 2017 г., бяха публикувани в петък от републикански сенатори, след като разузнаването позволи на тази класифицирана информация да бъде оповестена.

Твърди се обаче, че действителните думи на Флин не са престъпване на закона, а само препоръки какъв да е тонът на двете държави, за да се избегне ескалацията на насилие.

Флин дори търси руска помощ срещу терористи.

Флин поиска Апелативният съд да прекрати делото срещу него

Флин поиска Апелативният съд да прекрати делото срещу него

Федерален съдия отказа да изпълни заповед на правосъдното министерство

Припомняме, че министерството на правосъдието настоя по-рано да се свалят обвиненията срещу Флин. Съдията обаче замрази решението.

Той мотивира решението си с довода, че очаква независими групи и правни експерти да се обявят против опита за оправдаване на Флин, който беше обвинен, че е излъгал ФБР. Федералният съдия във Вашингтон може да предприеме по-агресивни действия като провеждане на изслушване как да се процедира.

Заповедта бе в отговор на изключително необичаен ход на правителството да се прекрати делото, което се влачи вече три години, след като Флин дори на два пъти призна, че е виновен.

Флин, пенсиониран генерал и бивш шеф на военното разузнаване, се призна за виновен след сключване на споразумение с държавното обвинение през декември 2017 г. по едно обвинение, че е излъгал ФБР за тайни преговори с руския посланик във Вашингтон преди Тръмп да влезе в Белия дом.

ФБР извършило престъпление срещу Майкъл Флин?

ФБР извършило престъпление срещу Майкъл Флин?

Министертвото на птавосъдието поиска прекратяване на делото

Случаят беше в основата на 22-месечното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Москва на президентските избори през 2016 г.

Случаят отиваше към присъда, но в края на миналата година Флин поиска да оттегли признанието си, че е виновен. Преди съдът да реши главният прокурор Уилям Бар оттегли обвиненията, което бе нечувано.

Повече от 2100 бивши представители на правосъдното министерство призоваха в писмо Бар да подаде оставка.

Тръмп обмислял помилването на Майкъл Флин

Тръмп обмислял помилването на Майкъл Флин

Отро удари работата на ФБР по случая

За лъжесвидетелстване максималната присъда е 5 г., но прокуратурата поиска само 6 месеца затвор за Флин преди да оттегли обвинението.

Самият Тръмп обмислял помилването на Флин.