Бившият съветник по въпросите на националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Майкъл Флин във вторник поиска прекратяване на делото срещу него, предаде NBC News.

Правосъдното министерство на САЩ иска прекратяване на делото срещу Флин

Правосъдното министерство на САЩ иска прекратяване на делото срещу Флин

Решението ще бъде взето от съда...

Адвокатите на Флин поискаха от Апелативния съд на окръг Колумбия да разпореди това на съдията на Федералния окръжен съд Емет Съливан.

Министерството на правосъдието настоя по-рано да се свалят обвиненията срещу Флин.

Съдията обаче замрази решението.

Съливан мотивира решението си с довода, че очаква независими групи и правни експерти да се обявят против опита за оправдаване на Флин, който беше обвинен, че е излъгал ФБР. Федералният съдия във Вашингтон може да предприеме по-агресивни действия като провеждане на изслушване как да се процедира.

Заповедта на Съливан е в отговор на изключително необичаен ход на правителството да се прекрати делото, което се влачи вече три години, след като Флин дори на два пъти призна, че е виновен.

Случаят с Майкъл Флин се заплита

Случаят с Майкъл Флин се заплита

Американски съдия замрази решението на Министерството на правосъдието да свали обвиненията

Флин, пенсиониран генерал и бивш шеф на военното разузнаване, се призна за виновен след сключване на споразумение с държавното обвинение през декември 2017 г. по едно обвинение, че е излъгал ФБР за тайни преговори с руския посланик във Вашингтон преди Тръмп да влезе в Белия дом.

Случаят беше в основата на 22-месечното разследване на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Москва на президентските избори през 2016 г.

Случаят отиваше към присъда, но в края на миналата година Флин поиска да оттегли признанието си, че е виновен. Преди съдът да реши главният прокурор Уилям Бар подкопа своите прокурори и оттегли обвиненията, което е нечувано.

Във вторник повече от 2100 бивши представители на правосъдното министерство призоваха в писмо Бар да подаде оставка.

ФБР извършило престъпление срещу Майкъл Флин?

ФБР извършило престъпление срещу Майкъл Флин?

Министертвото на птавосъдието поиска прекратяване на делото

За лъжесвидетелстване максималната присъда е 5 г., но прокуратурата поиска само 6 месеца затвор за Флин преди да оттегли обвинението.