Неколкократните арести и задържания на опозиционния лидер Алексей Навални от страна на властите в Русия са били политически мотивирани и са нарушили правата му. Това постанови Европейският съд по правата на човека в Страсбург, съобщава "Ройтерс".

Според върховния правозащитен съд в Европа Навални е бил обект на седем такива ареста през 2012 и 2014 г., като съдът определя, че най-малко два от арестите са имали за цел да потиснат политическия плурализъм в Русия.

Пуснаха Навални да лети за Страсбург

Пуснаха Навални да лети за Страсбург

Този път не е срещнал никакви проблеми с напускането на страната

Преди дни най-големият критик на руския президент Владимир Путин първоначално беше възпрепятсван от руските власти да излети от Русия за Страсбург, за да присъства на обявяването на присъдата, като обявената причина беше неплатена глоба, наложена му внезапно като предлог да не пътува в чужбина. 

Навални беше арестуван през януари тази година след протест, който той организира срещу руските президентски избори, от които той беше дисквалифициран заради присъда за злоупотреби от 2013 г. Опозиционният лидер беше отново арестуван през май, след като присъства на неразрешена от властите демонстрация в Москва, организирана два дни преди встъпването в длъжност на президента Владимир Путин.

Навални излезе на свобода след 50 дни в ареста

Навални излезе на свобода след 50 дни в ареста

42-годишният е прекарал близо 200 дни в ареста от 2011 г.

През август той беше осъден на 30 дни затвор "за повторни нарушения на правилата на страната за масови събирания". Той беше окончателно освободен през октомври, след като прекара 3 седмици в ареста за организирането на протести срещу правителството на Путин.